Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:39 / 20.06.2022.

Autor: Neva Funčić

U Mrtvaški napravljen koridor za prolazak mještana

koridor

koridor

Foto: Neva Funčić / RR

Tjedan dana nakon prosvjeda mještana Ilovika, u uvali Mrtvaška na Lošinju napravljen je koridor za prolazak mještana. Promet teče redovito, a izmjena građevinske dozvole za sniženje rive je u tijeku - rekao je na konferenciji za novinare zamjenik Primorsko-goranskog župana Vojko Braut.

Automobili su izmješteni na parkiralište pedeset metara dalje, a mještani i dalje mogu koristiti austrougarski mul, ukrcavati i iskrcavati teret, čak i dočekivati turiste, kaže Braut, koji ponavlja da su uvaženi svi zahtjevi mještana kojima se moglo udovoljiti. 


Najavio je da nakon gradnje koridora za siguran prolaz, kreće gradnja privremenog pristana te da je u tijeku procedura izmjene građevinske dozvole za dopunu projekta sniženjem dijela rive.


Mještani Ilovika nezadovoljni su što će brodska linija 311 do završetka dogradnje luke ploviti na duljoj liniji Ilovik  - Mali Lošinj, no Braut ponavlja da to županija ne može izmjeniti. 


Najavio je i da je planirana dogradnja 15 kilometara državne ceste od Maloga Lošinja do luke Mrtvaška, koja će služiti bržem povezivanju lošinjskih, ali i sjevernodalmatinskih otoka Silbe, Premude, Ista i Oliba.


Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić smatra da je problem provedba, a ne projekt dogradnje luke. 

Bilo bi suludo biti protiv projekta koji donosi samo dobro. No u svakoj priči su dvije strane i dvije priče, u demokraciji se moramo naviknuti i na građanski neposluh. Sada ne treba uprirati prstom ni u mještane ni u policiju, nego smiriti tenzije i okrenuti se projektu.

Boras Mandić

Boras Mandić ipak smatra da bi SDP-ov Loris Rak, kao predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Mali Lošinj i istovremeno član Županijske skupštine, trebao ponuditi mandat na raspolaganje.


Braut je potom komentirao da u ponašanju Ilovčana nije riječ o građanskom neposluhu, već o gerilskom ratu. Odbijanjem razgovora su odugovlačili rješavanje problema i čekali da izvođač ode s gradilišta, rekao je Braut, koji se ipak nada smirenju nesuglasica i skorom početku radova. Poslušajte:

Braut i Boras Mandić

Vojko Braut danas na konferenciji za novinare

Vojko Braut danas na konferenciji za novinare

Foto: Neva Funčić / RR

Primorsko-goranska županija je danas objavila i dugoročni plan koncesija na pomorskom dobru, a javna rasprava o prijedlogu je otvorena do sredine srpnja. 


U idućoj godini je najavljeno 11 novih koncesijskih lokacija, najviše na plažama u Opatiji, Lovranu, Malinskoj i Crikvenici, rekla je pročelnica za pomorsko dobro Nada Milošević:

Milošević o planu koncesija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.