Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smještajni rezultati sve bolji, a prihodi goranske Turističke zajednice sve manji?!

04.07.2022.

18:58

Autor: Nenad Lučić

Gorski kotar: smještajni rezultati sve bolji, a prihodi goranske Turističke zajednice sve manji

Gorski kotar: smještajni rezultati sve bolji, a prihodi goranske Turističke zajednice sve manji

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Turizam je bio središnja tema zajedničkog sastanka čelnika gradova i općina Gorskog kotara u Skradu. Dobra je vijest da izradom logotipa ovaj kraj pomalo jača vizualni identitet, a loša je da se, nakon stvaranja zajedničke goranske turističke zajednice i niza promjena u turizmu, Gorani suočavaju s problemom financiranja svojih aktivnosti.  

Stvaranjem jedinstvene Turističke zajednice, Gorski kotar je prestao biti nerazvijeno područje u turizmu, no time su, upozorava načelnik Općine Lokve Toni Štimac, umanjeni i prihodi od turističkih članarina i naknada.


Ulaskom u rang turistički razvijenih područja, godišnje gubimo oko 260 tisuća kuna prihoda kojima smo ranije raspolagali, upozorava Štimac. Podsjećajući se na sve što su im obećavali u vrijeme kada su stvarali zajedničku turističku zajednicu Štimac tumači: "Ponajprije, očekivane novce nismo dobili ili ćemo ih dobiti tek krajem godine, a to znači da ćemo neke stvari financirati sami zbog spomenutog smanjenja prihoda od turističkih članarina i naknada."


Osim smanjenih prihoda, Gorane brinu i najave da poticaje iz dva, za turizam značajna, državna fonda mogu očekivati tek narednih mjeseci. 


O posljedicama zakašnjelih uplata direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg kaže: "... teško možemo planirati marketinške kampanje koje su nam dosad davale dobre rezultate."


Gorski kotar bilježi 17 posto bolje smještajne rezultate u odnosu na prošlu, ali i 2019. godinu, ali će marketinške kampanje biti teško provoditi budu li s ozbiljnijim novcem raspolagali tek u zadnjem kvartalu godine, upozorava Hrg.


Zbog svega toga Gorani će se obratiti Ministarstvu turizma sa zahtjevom da se pri visini i dinamici isplate potpora vodi računa o razvojnim posebnostima turizma Gorskog kotara. Poslušajte:

Obećanje, ludom radovanje?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.