Hrvatski radio

Radio Rijeka

Smoqua u Rijeci: četvrti međunarodni festival queer i feminističke kulture

15.10.2020.

10:47

Autor: Neva Funčić

Na zgradi Grada Rijeke istaknuta zastava duginih boja (Foto: Grad Rijeka)

Na zgradi Grada Rijeke istaknuta zastava duginih boja (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Otvorenje 4. Smoque, u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, održava se ispred zgrade Gradske vijećnice na Korzu u četvrtak u 14 sati. Programom Queer Tango će Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježiti svoj 20 rođendan.

Festival Smoqua održava se 15. i 16. listopada u Rijeci na nekoliko lokacija, a ove godine zbog epidemioloških mjera dio programa održava se i online.

Program Queer Tango koji predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame, kojim je  na Korzu trebao biti otvoren festival Smoqua, u četvtak je odgođen zbog kiše i bit će održan u petak,16. listopada u 15 i 30 ispred Gradske vijećnice.

U izlozima vijećnice postavljena je izložba „20 godina LORI" , a od 17 sati u Gradskoj vijećnici slijedi rasprava o ljudskim pravima LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj. Raspravu će moderirati Sandra Benčić, a govorit će Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će predstaviti rezultate istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

U Galeriji SKC u Palachu od 19 sati slijedi predstavljanje projekta „AIDS - prema stvarnim događajima". Kustos Vladimir Čajkovac predstavit će istraživanje iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19. U 20 sati potom će u Galeriji SKC biti i otvorena izložba „Pandemija - prema stvarnim događajima". 

Od 21 sat u Palachu slijedi nastup zbora „OzloglaŽene". U suradnji s programom „Ženski životi glasnije" publici će se tom prilikom dijeliti manifest o ženskom zadovoljstvu uz koncert pop-up zbora Riječanki i podršku zbora VINS, koji će izvoditi tradicijske hrvatske pjesme korigirane u pravcu rodne senzitivnosti.

Festival Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) do 17. listopada okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju. Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i "pozivati" na njihovo promišljanje.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture. Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI" u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu.
Sva najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Poslušajte kako festival Smoqua najavila Iva Kovač iz udruge "Građanke svom gradu":

Iva Kovač: Tu smo! koroni unatoč, pripremila Neva Funčić

Foto: Rijeka EPK 2020

Foto: Rijeka EPK 2020

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.