Hrvatski radio

Radio Rijeka

Snažan potres s epicentrom kod Petrinje stresao je cijelu Hrvatsku

29.12.2020.

13:03

Autor: HRT - Radio Rijeka, Hina

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: - / -

Snažan potres u 12:19 sati osjetio se u cijeloj Hrvatskoj. Snaga je bila 6.2 po Richteru, a epicentar je bio kod Petrinje. Nakon tog potresa osjetila su se još dva, oba jača od 4 stupnja. Tresli smo se i u Rijeci, Zagrebu, Vukovaru, Splitu...

Sizmolog Krešimir Kuk kazao je da je današnji potres magnitude 6,2 stupnja bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u ožujku pogodio Zagreb. Epicentar je bio između Siska i Petrinje i vjerojatno je izavao veće materijalne štete, rekao je Kuk za N1. 

Kaže da je Zagreb u kolapsu, ceste blokirane, puno je ljudi na ulicama te apelirao da se oslobode putevi za hitne službe, vatrogasce i hitnu pomoć. Kuk je također pozvao ljude da izađu iz oštećenih objekata koje bi mogle stradati u narednim naknadnim potresima koji će vjerojatno uslijediti, te da zatvore plin.

Naknadni snažan potres nije iznenađujući, jučerašnji potresi bili su oni koji su prethodili današnjem jer je ovaj po magnitudi maksimalne jačine koji se na tim prostorima može dogoditi, kazao je Kuk. Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari, rekao je Kuk dodavši kako se ne može u potpunosti isključiti još jedan snažan potres. 

Ponovio je i da nema dokaza povezanosti između zagrebačkog potresa i ovog u Petrinji u smislu da bi jedan inicirao drugi. 

Snažan potres koji je utorak pogodio Hrvatsku osjetio se širom Slovenije i preventivno je zaustavljen rad nuklearke Krško. Elektrana je građena tako da bude otrporna na puno jače potrese od onih koji su dosad zabilježeni u Sloveniji ili Hrvatskoj. Protupotresna sigurnost Krškoga dodatno je pojačana nakon nesreće nuklearke u japanskoj Fukušimi 2011., a u slučaju da potres ugrozi rad nuklearke ona bi se mogla ručno ili automatski isključiti u roku nekoliko sekundi.

Razoran potres s epicentrom kod Petrinje koji se u 12:19 sati osjetio diljem Hrvatske bio jačine 6,2, izvijestila je Seizmološka služba, napominjući da se očekuju vreće materijalne štete. "Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete", izvijestila je služba na Twitteru.

Kako doznajemo, potres su osjetili čak u Padovi.

Primorsko-goranski vatrogasci spremni su poslati pomoć u slučaju potrebe, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik PGŽ Mladen Šćulac:

Mladen Šćulac: vatrogasci su spremni za djelovanje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.