Hrvatski radio

Radio Rijeka

Snijeg prestao, Goranima prijete velike naslage snijega na krovovima

06.03.2018.

14:38

Autor: Nenad Lučić

Delnice u snijegu i ledu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Delnice u snijegu i ledu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Nakon prestanka snijega, jutros je autocestom Rijeka - Zagreb kroz Gorski kotar normaliziran teretni promet kamiona s prikolicom i tegljača. Gorane pak, zbog porasta temperatura, zabrinjavaju visoke i teške naslage snijega na krovovima, njihovo urušavanje i mogućnost pucanja stakala na prozorima.

Unatoč slabljenju oborina, goranski snježni problemi i dalje traju – a to je danas bilo vidljivo i na sportskoj dvorani te bazenu u Delnicama, gdje su velike količine snijega opteretile krovište i staklene površine objekta. Zbog naslaga snijega i leda koji je počeo kliziti s kosoga dijela krova,  na tom je dijelu dvorane i bazena jutros bilo nemoguće intervenirati, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

"Jednostavno ne mogu izdati nalog nikome jer ako se ta količina na krovu pokrene, zajedno sa snijegom s krova bi mogli pasti i ljudi. Ostaje čekati da se te količine snijega odvoje od krova", kaže gradonačelnik. 

Ogromna količina snijega s krova već se urušila na vanjsku terasu, uz staklenu stijenu delničkog bazena, zbog čega se taj dio objekta danas preventivno ne koristi, kaže stručni suradnik za sport tvrtke Goranski sportski centar Davorin Klobučar"Na terasi se nagomilalo i do pet metara snijega i leda. Riječ je o ogromnoj količini koja ne prijeti samo urušavanjem terase - još je veća opasnost da te količine probiju staklenu stijenu prema bazenu", upozorava Klobučar.

Kako krovu iznad terase bazena i dalje prijete komadi leda, intervencija zbog sigurnosti nije moguća, kaže gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i zato pridodaje: "Čak i kada ne bi bilo opasnosti, procjena je da bi dvadesetak ljudi punih tjedan dana moralo odbacivati snijeg s terase, a on je toliko zbijen da bi takav posao lopatama bilo nemoguće obaviti."

Unatoč problemima, nadležni ističu da kosome dijelu krovišta zasad ne prijete veće štete, ali djelomično propušta vodu, pa je danas korištena samo polovica sportske dvorane, gdje su vatrogasci s ravnih površina krovne konstrukcije ipak uspjeli ukloniti snježni teret. Javlja Nenad Lučić:

 

Galerija
Delnički vatrogasci na krovu sportske dvorane (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Delnički vatrogasci na krovu sportske dvorane (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Nagomilani snijeg na terasi uz bazen (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Nagomilani snijeg na terasi uz bazen (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Nagomilani snijeg na terasi uz bazen (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-Sportska dvorana koristi se djelomično (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.