Hrvatski radio

Radio Rijeka

Snijeg u gorju, kiša i bura na Jadranu, devet stupnjeva manje u dva sata

21.11.2015.

13:07

Autor: Nenad Lučić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Baš kao što su meteorolozi i najavili, promjena vremena - zahlađenje, bura, jača kiša, u gorju i snijeg - stigla je nešto prije podneva. U samo sat vremena temperatura je u Rijeci pala za šest stupnjeva, a zbog bure i snijega ima problema u prometu.

Nagli pad temperatura i velike razlike
Temperatura zraka u Rijeci je u 11 sati bila 15 stupnjeva, a samo sat vremena kasnije 9,4 stupnja. U 13 sati na Kozali je izmjereno 5,8°C, odnosno devet manje u dva sata. Istovremeno je najhladnije na ovome području bilo na Zavižanu - jedan stupanj ispod nule, Crni Lug, Delnice i Parg imali su 0°C, Kukuljanovo 4, Crikvenica 8, stupanj više izmjereno je u Bakru, Malinskoj i Opatiji. U Puli je u 13 sati bilo 14 stupnjeva, a u Malom Lošinju i Rabu čak 15°C.

U Rijeci i okolici od jutra pada kiša, koja je nešto prije podneva pojačala. Jako jugo okrenulo je na buru koja puše sve jače i ometa promet. U Gorskom kotaru je uz osjetno zahlađenje kiša do ranih poslijepodnevnih sati prešla u snijeg, koji se mjestimično počeo zadržavati na kolnicima, no promet zasad teče bez većih teškoća.

Od podneva se autocestom i starom prometnicom Rijeka - Zagreb te ostalim cestovnim pravcima kroz Gorski kotar vozi uz proglašene zimske uvjete. To znači da su svi teški kamioni isključeni iz prometa, a zastoja i dodatnih problema zasad nema.

Sve su raspoložive ekipe zimske službe na terenu, kaže voditelj delničke ispostave Autoceste Rijeka - Zagreb Valentin Crljenko. Radi udara bure, brzine do 90 kilometara na sat, dionicom autoceste Kikovica - Delnice smiju samo osobna vozila. Isto vrijedi i na riječkoj zaobilaznici od Orehovice do Škurinja.

U prekidu su katamaranske linije Rijeka - Rab - Novalja, kao i Mali Lošinj - Rijeka. Ne plovi ni brod koji povezuje Unije i Susak s Malim Lošinjem.

Zbog orkanskih udara vjetra dionica Jadranske magistrale od Senja do Karlobaga zatvorena je za sav promet. Zabrana za prvu i drugu skupinu vozila je na Jadranskoj magistrali od Bakra do Senja, na Krčkome mostu i riječkoj zaobilaznici od Drage do Šmrike. Autocesta A1 otvorena je za sve skupine vozila, a zbog povremeno jakih udara vjetra i snijega, vozi se uz ograničenje brzine na dionici Bosiljevo - Otočac.

Mjestimično u Gorskome kotaru ima i magle, a kako se u nastavku dana i noćas očekuje jačanje oborina i pogoršanje vremenskih prilika, vozačima se savjetuje da ne kreću na put kroz Gorski kotar ako nije nužno, a ako moraju - svakako trebaju imati zimsku opremu. Do sutra, za kada je najavljeno smirivanje vremena, moglo bi ponegdje pasti i više od 20 centimetara snijega. Situaciju u Gorskome kotaru prati Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.