Hrvatski radio

Radio Rijeka

Snježna zima u Gorskom kotaru: prometne teškoće i turističke zanimljivosti

18.02.2018.

14:40

Autor: Nenad Lučić

Foto: Višnja Bolf

Foto: Višnja Bolf

Foto: - / -

U Gorskom kotaru je od sinoć, uz prosječno petnaestak centimetara novog snježnog pokrivača, ukupna visina snijega dosegnula od 60 do 90 centimetara. Zbog trajanja oborina, jačanja vjetra i današnji je dan na goranskom području obilježila vožnja uz zimske uvjete.

Međutim, dva događaja na završnici 56. po redu Memorijala mira – 26 smrznutih partizana u Općini Mrkopalj potvrdila su da snježna zima u Gorskom kotaru, osim prometnih teškoća, nudi i sportske te turističke zanimljivosti. 

Snježna je nedjelja zimskoj službi Tehničke jedinice autoceste Rijeka - Zagreb u Delnica, donijela mnogo posla na čišćenju i posipavanju kolnika, kaže njezin voditelj Valentin Crljenko.

"Kod ovako intenzivnih snježnih oborina za posipavanje kolnika dnevno se troši stotinjak, pa čak i više tona soli. Kada govorimo o radnim satima mehanizacije, radi se neprekidno. Jedini su prekidi pri smjeni vozača, točenju goriva, utovaru soli, a sve ostalo je vezano uz posao na cesti. Vozi se non-stop", objašnjava Crljenko.   

Na snijegu su, pak, se danas radovali skijaši nordijci, jer je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ključeve novih motornih sanjki u Mrkoplju uručio predsjedniku Županijskog skijaškog saveza Denisu Štimcu

Sanjke su već nekoliko dana u Gorskom kotaru. Njihova je kupnja bila pun pogodak. Tijekom zima koje su pred nama, a i ovoj se zasad ne nazire kraj, sanjke će biti velika pomoć tijekom pripreme skijaških staza za treninge i natjecanja naših skijaških klubova.  

U Mrkoplju je danas nastala i nova milenijska fotografija Šime Strikomana sa siluetom bijatlonca, a odabir tog motiva objašnjava direktorica mrkopaljskog turističkog ureda Goranka Tuhtan. 

"Zbog Jakova Faka koji je osvojio olimpijsko srebro. Međutim, tu je i Franjo Jakovac, a imamo i drugih sportaša, sudionika olimpijskih igara. Mrkopalj je poznat po skijaškom trčanju i bijatlonu tako da smo se odlučili za motiv bijatlonca", objašnjava Goranka Tuhtan.

Goranska je zima, očito na vrhuncu. Snježnih bi pahulja, kažu prognoze, moglo biti sve do kraja tjedna. 

Javlja Nenad Lučić:

Galerija
Župan Komadina darovao motorne sanjke Županijskom skijaškom savezu (foto: Višnja Bolf), Foto: -/-
Okupljanje sudionika milenijske fotografije (foto: Višnja Bolf), Foto: -/-Šime Strikoman, priprema za snimanje mrkopaljske milenijske fotografije (foto: Višnja Bolf), Foto: -/-Donirane motorne sanjke (foto: Višnja Bolf), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.