Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Snoopy Polku" Laure Marchig od sada čitajte i na hrvatskom jeziku

11.02.2020.

11:24

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pjesnikinja, spisateljica, prevoditeljica, dramaturginja, naša Riječanka i pripadnica talijanske manjine, Laura Marchig, gošća je emisije BOX IN, a povod je izlazak njene knjige "Snoopy Polka" u prijevodu na hrvatski jezik.

Knjiga je na talijanskom jeziku objavljena u Italiji, 2015.godine i dobila je velike pohvale kritike. Sada je imamo mogućnost čitati i na hrvatskom jeziku, u prijevodu Lorene Monice Kmet.

U romanu Laura Marchig razvija splet događaja kroz flasheve i scene, po uzoru na kinematografiju. Sirovo pisanje, u kojem nema nimalo prostora za patetičnost, ide ravno u intenzitet scene, katapultira nas u utrobu emocija. Likovi, karakteri dostojni paklenih dana, uključeni su u vrtlog grotesknih i paradoksalnih situacija, čiji se junaci vrte između ljubavnih trokuta, izvanbračne djece, droge, ubojstava i leševa - sve skupa začinjeno kišom krvi, gotovo nadrealno, što nas metaforički vraća na bol naroda obilježenog međuetničkim ratovima.

Tako je na stražnjoj strani korica ove knjige napisano o ovom romanu. A kako ga je pisala i što o romanu ima reći autorica Laura Marchig, poslušajte u audio zapisu razgovora koji je s njom vodila Gloria Fabijanić Jelović:

Box in: Laura Marchig , pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Glorija Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.