Hrvatski radio

Radio Rijeka

Socijalni radnici: nedostaje preventive, problemi se rješavaju prekasno

12.10.2016.

14:43

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Sigurna obitelj - stabilno društvo" tema je trodnevne konferencije socijalnih radnika što je počela u Opatiji. 650 sudionika iz cijele Hrvatske razgovarat će o izazovima s kojima se susreću u radu s obitelji - od etičkih do zakonodavnih.

Obitelj se teško nosi sa stalnim društvenim promjenama - brzim načinom života, nezaposlenošću, nasiljem - pa joj treba stalna podrška zajednice, budući da je ona temelj društva, naglašeno je na skupu. Osim predavanja, na sedmoj godišnjoj konferenciji socijalnih radnika bit će i radionica, a planiran je i posjet ustanovama socijalne skrbi - Zajednici organiziranoga stanovanja u Mrkoplju, Domu za starije osobe u Voloskom i Dječjem domu Izvor u Selcu.

Na okruglim stolovima raspravljat će se, među ostalim, o obiteljskom zakonu, djeci s teškoćama u razvoju i onoj koja su u skrbi u institucijama i njihovom izvajanju iz obitelji. Bit će riječi i o starijim osobama, nasilju te metodama savjetovanja, kao i rizicima siromaštva u obitelji.

Neke od teškoća s kojima se susreću u svome radu izdvojile su članice hrvatske i primorsko-goranske Udruge socijalnih radnika - Tatjana Katkić Stanić i Dragica Bojka Gregorić. Primjerice, u konfliktnim brakorazvodnim parnicama, u dugotrajnim sudskim sporovima, teško je štititi interes djeteta. Također nedostaje preventivnoga rada - socijalni radnici u rješavanje problema općenito se uključuju kada su oni već veliki. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.