Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:45 / 11.01.2018.

Autor: Neva Funčić

Šoljić: 3. maj nastavlja rad, državna jamstva prvi korak restrukturiranja

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Vlada je na današnjoj sjednici izdala državna jamstva za Uljanik grupu koja je zapala u krizu nelikvidnosti. Dugoočekivana jamstva preduvjet su za oporavak brodogradilišta, poručuju iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Nakon nekoliko mjeseci čekanja, prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za kreditno zaduženje društva Uljanik brodogradilište d.d. Pula, radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva, prihvaćen je na današnjoj sjednici Vlade RH. Odobreno je kreditno zaduženje do 96 milijuna eura, uz očekivanu kamatu od četiri posto.

U riječkom 3. maju nedavno je ugovorena gradnja polarnog kruzera, dio dugovanja prema kooperantima je podmiren, a u ponedjeljak se očekuje isplata plaća za prosinac, rekao je sindikalni povjerenik u tom brodogradilištu Juraj Šoljić.

Ističe kako je ovo jamstvo prvi korak ka restrukturiranju Uljanik grupe te kako bi Brodogradilištu 3. maj trebale napokon biti vraćene pozajmice. "To znači da će 3.maj konačno moći kooperante i dobaljače platiti te da će materijal stići u brodogradilište", rekao je Šoljić.

Iako se ne zna kada bi europska komisija mogla odobriti plan restrukturiranja, bez čega novac ne može biti prebačen u Uljanik, ministar financija Zdravko Marić kaže da Vlada na tome aktivno radi. 

Predstavnici Sindikata metalaca su se prije dva dana, na njegov poziv, sastali s Nenadom Končarom. Predsjednik uprave Brodotrogira Trogir i Adriadiesel Karlovac, potencijalni je investitor Uljanik grupe Pula, a sindikalcima je najavio namjeru zadržavanja brodograđevne proizvodnje u Rijeci i Puli.

Sindikat metalaca Hrvatske dogovara i razgovor s drugim potencijalnim investitorom, brodograđevnim konzorcijem iz Napulja, a putem Europske federacije metalaca zatražen je sastanak u Europskoj komisiji.

Već u ponedjeljak 15. siječnja, radnici 3. maja očekuju isplatu plaće za prosinac i božićnice, ugovorene kolektivnim ugovorom. "U ponedjeljak je dogovoren i razgovor s predstavnicima uprave Uljanika te predstavnicima drugih sindikata u brodogradilištu", najavio je Šoljić.

Šoljić je istaknuo kako će nastaviti s nadzorom i aktivnim učešćem u dokapitalizaciji tvrtke, poslušajte i izjavu ministra Marića te izvješće Maje Antonić Škarica s Vladine sjednice, a pročitajte i priopćenje Uljanik grupe: