Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Ako 3. maj bude morao vratiti subvencije, to će biti smrtna presuda

19.09.2018.

13:42

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Hoće li 3. maj morati vratiti subvencije države za restrukturiranje i znači li to okretanje ključa u bravi? Prema nalazu državne revizija, doprinos brodogradilišta u vlasništvu Uljanika bio je 150 milijuna kuna manji od iznosa subvencija koje je 3. maju isplatila država.

U izvješću Državne revizije stoji da su 3. maj i Brodosplit utrošili državne subvencije nenamjenski. Država je 3. maju isplatila 847 milijuna kuna, koliki je trebao biti i doprinos brodogradilišta. Umjesto toga, 3. maj u vlasništvu Uljanika istaknuo je doprinos od 728 milijuna kuna, a prema izvješću Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod može se priznati samo 695 milijuna kuna učešća. 

Postoji rizik da Europska komisija naloži povrat. Poslovni dnevnik je objavio i očitovanje prema kojem Vlada ne namjerava imenovati kriznu upravu ni predstavnike u Nadzornom odboru Uljanika. Za riječko brodogradilište bi to bila smrtna presuda, poručio je predsjednik Sindikalnog odbora za opstanak 3. maja Juraj Šoljić. Ponovno traži od Vlade da se uključi u proces odvajanja 3. maja od Uljanika i pomogne u traženju novog vlasnika i nastavka proizvodnje brodova u Rijeci. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.