Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Bez kanadskih brodova 3. maj ostaje bez posla

01.10.2018.

14:51

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Kanadski brodovlasnik Algoma Central Corporation otkazao je ugovor o gradnji broda s 3. majem. Uljanik Grupa sustavno uništava riječko brodogradilište ističe predstavnik radnika Juraj Šoljić, a u pismu koje je poslao ministru Darku Horvatu, moli Vladu da hitno postavi kriznu upravu u 3. maju.

Uz najnoviji otkaz, Uljanikovi kupci početkom rujna otkazali su ugovore za ukupno četiri novogradnje.

Pismo u kojem se navodi da Uprava Uljanika i direktor 3. maja nisu niti pokušali postići dogovor s kanadskim brodovlasnikom, poslano je ministru gospodarstva i saborskim zastupnicima, rekao je predstavnik radnika u Nadzornom odboru Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić.

"U neformalnim razgovorima s predstavnicima kanadskih naručitelja Algomoa i Siem doznajemo da oni žele nastaviti gradnje u 3. maju i završiti započete brodove, ali ih nitko nije ni zvao na razgovor. Apeliramo još jednom na Vladu, ministarstvo gospodarstva i financija, kao i upravu Uljanika da pokušaju razgovorima riješiti problem gradnje brodova kao i blokiranog računa 3. maja", pozvao je Šoljić te naglasio kako ti brodovi trećemajcima život znače, jer bez njih ostaju skroz bez posla.

Šoljić je poručio i kako je politika Uljanik grupe da se 3. maj sustavno uništava. Uz podršku Sindikalnog odbora za spas 3. maja, Juraj Šoljić kandidirao se za člana Nadzornog odbora Uljanika, u kojem do sada nije bilo predstavnika riječkog brodogradilišta. Najavio je kako će štiti interese radnika i opstanka brodogradnje te kako će se odreći propisane novčane naknade, izuzev naknade za troškove prijevoza do Pule.

"Šoljić je prvi upozoravao na nepravilnosti u računima i radu Uprave Uljanika, ali ga nisu slušali", rekao je Elvis Dizdarević, a njegovi kolege, članovi Sindikalnog odbora za spas 3. maja, Mladen Bučar, Veljko Todorović i Boris Bučanac poručili su da direktor Maksimilijan Percan više nema povjerenje radnika, iako se s njim stalno sastaju.

"Već 48 tjedana poručuje da će materijal doći idućeg utorka", članovi odbora te od Vlade traže da u 3. maj postavi kriznu upravu. Poslušajte više u reportažnom zapisu, a cijelo pismo ministru pročitajte u nastavku:

Članovi Sindikalnog odbora za spas 3. maja pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Članovi Sindikalnog odbora za spas 3. maja pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.