Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Borimo se za živi ugovor i novog vlasnika

15.05.2019.

12:41

Autor: Neva Funčić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Četiri su plana za opstanak brodogradnje u 3. maju. U tjednu stečajeva i stečajnih ročišta za Uljanikove tvrtke, Trećemajci se nadaju opstanku za koji traže potporu - rekao je Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstanak 3. maja.

Zbrajaju se otkazi za bivše Trećemajce. Nakon otvaranja stečajeva u Uljanikovim tvrtkama, u Rijeci je otkaz dobilo 49 radnika Poslovno-informacijskih sustava, 97 radnika Strojogradnje i 60 radnika Uljanik brodogradilišta.

U 3. maju do ovog je tjedna ostalo 810-820 radnika, koji 17. svibnja iščekuju odluku Trgovačkog suda u Pazinu.

Za petak je sazvano ročište o stečaju za Uljanik d.d., krovnu trvtku Uljanik grupe koja ima 88 posto udjela u vlasništvu 3. maja.

Ako bude pokrenut stečaj, stečajni upravitelj bi iz stečajne mase mogao prodati 3. maj, najavio je Juraj Šoljić, predsjednik Sindikalnog odbora za opstanak 3. maja.

Scenarij kojem se nadaju je da će, ako dođe do prodaje, 3. maj naći novog vlasnika, ali Šoljić ističe kako je primarno da dogovore neki živi ugovor. Kaže kako na tome ovih dana radi uprava, predvođena direktorom 3. maja Edijem Kučanom, koji se jutros sastao s privremenim stečajnim upraviteljem Zdravkom Čupkovićem i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom. Tema razgovora su bile mogućnosti nastavka gradnje brodova u Rijeci, u slučaju izdvajanja tvrtke iz sastava Uljanika kao i u slučaju mogućeg otvaranja stečaja.

Šoljić kaže kako je kanadski naručitelj, predstavnik Algome, ovoga tjedna najavio posjet Hrvatskoj radi dogovora o završetku gradnje 733, samoiskrcavajućeg broda za kanadska Velika jezera. Uz ovaj brod na navozu, u radioni su u pripremi još dva broda u seriji, gradnje 528 i 527.

Šoljić prenosi kako je direktor 3. maja Edi Kučan predložio Vladi četiri moguća načina za završetak kanadskog broda. Kaže i kako je, prema reakcijama, Vlada sklonija prodaji broda u rezalište, nego završetku gradnje i povratku 20 milijuna dolara u proračun.

"Nažalost, Vlada je zadovoljna time što će radnici otići na biro i primati naknadu. No, kada odu u strana brodogradilišta, stručni ljudi potrebni za gradnju brodova teško će se vratiti", upozorio je sindikalni predstavnik. Sudbinu Trećemajaca dijele i kooperanti i dobavljači, koji su poručili da ne žele uništenje brodogradilišta.

Podsjetimo, u petak, 17. svibnja na Trgovačkom sudu u Pazinu je ročište o stečaju tvrtke Uljanik d.d., a 5. lipnja na Trgovačkom sudu u Rijeci ročište o stečaju 3. maj Brodogradilišta. Poslušajte kako je o svemu u srijedu, u emisiji Tris, govorio Juraj Šoljić:

Šoljić: bilo bi dobro imati bar jedan ugovor o dovršetku gradnje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.