Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: 'Bože zašto si ih napustio, ni kruha za Uskrs nemaju!'

28.03.2013.

15:52

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Informacija koju je gradonačelnik Obersnel izrekao na sjednici riječkoga gradskoga vijeća slaba je utjeha za radnike u tvrtkama u Grupi 3. maj. Bliži se Uskrs, a oni ni za kruh nemaju, rekao je na konferenciji za novinare glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić.

Iako je gradonačelnik vijećnicima rekao da problema u 3. maju praktički nema i da se sve odvija u pozitivnome smjeru, unutar trećemajske žice stvari izgledaju potpuno drugačije. Zbog neisplate plaća u MIDU i TIBO-u već traje postupak mirenja uz najavu štrajka, a Juraj Šoljić najavio je i izlazak svih radnika na ulice ako se do kraja travnja ne ispune njihovi zahtjevi: da se pronađe strateški partner, da se osiguraju uvjeti restrukturiranja, tj. zbrinjavanja viška radnika i osigura nastavak djelatnosti proizvodnje.

O teškoj situaciji u društvima koja su ispala iz Uljanikovog privatizacijskog plana govorili su sindikalni povjerenici, a Bosiljka Zlojutro iz MID-a, nezadovoljna obrazloženjem da plaće nisu dobili zbog sporosti državne administracije upitala je: da li su oni u vladi i ministarstvima svjesni koliku štetu nanose radnicima svojom neučinkovitošću? Da li se ta papirologija mogla riješiti brže? Ja mislim da se mogla.

U TIBO-u nakon štrajka opet kasne plaće, rekao je Nenad Šegedin i dodao: Nismo imali grijanje do pred neki dan, možete misliti, gore je tri do četiri stupnja temperatura niža nego u Rijeci. Određeni pogoni su na čekanju, drugi nešto rade, međutim, kako plaće nema, veliki je problem motivirati ljude.

Ne pristajemo na to da radnici budu žrtve sporog prelaska u državnu agenciju. Dosta nam je i slušanja bajki o ugovorima koji će možda biti sklopljeni. Ako se ubrzo ne ugovore barem dva broda, prosvjedovat ćemo izvan brodogradilišta
, zaključio je Šoljić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.