Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Bude li financiran Uljanik i 3. maj, pazite gdje će završiti novac

12.03.2019.

15:41

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić poručio je u utorak Ministarstvu gospodarstva da, ako se donese odluka o privremenom financiranju Uljanika i 3. maja, treba dobro paziti kako će se ta odluka odraziti na 3. maj i gdje će završiti novac.

Juraj Šoljić je to kazao nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a novo je zakazano za 28. ožujka.

Šoljić je ocijenio da bi bilo jako neozbiljno, ukoliko se već u petak donese odluka o privremenom financiranju brodogradilišta Uljanik i 3. maja, da je danas donesena odluka o stečaju. "Važno je i pozivam Ministarstvo gospodarstva da, ako odluka o financiranju bude donijeta, dobro pazi kako će se ona odraziti u slučaju 3. maja, odnosno gdje će završiti novac," rekao je Šoljić. Istaknuo je da bi ministarstvo trebalo jasno definirati kako će se utrošiti taj novac.

S odgodom ročišta suglasili su se i ostali predstavnici radnika, Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i sindikati 3. maja. Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac rekao je da se samo četvrtina do trećine radnika izjasnila za opciju stečaja u slučaju neisplate plaća, dok su ostali spremni pričekati pozitivno rješenje problema. Rekao je da Uprava Uljanika nije ispunila zahtjev sindikata da se dijelu radnika, koji više nemaju sredstava za dolazak na posao, omogući da ostanu kod svojih kuća, a da im se i za to razdoblje obračunaju plaće.

Dalibor Čupković iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije smatra da opcija stečaja nije dobra, da agonija radnika s otvaranjem stečaja ne bi bila gotova. Dok postoji šansa isplati se boriti, rekao je i zamolio Vladu i resorno ministarstvo da se usvoji predloženi sporazum te da u petak bude pozitivnih odgovora za zaposlenike 3. maja.

Šoljić: Pazite gdje će završiti novac, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.