Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Donose se krive i štetne odluke za 3.maj i 1300 radnih mjesta

16.09.2018.

16:54

Autor: Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

S obzirom na aktualno stanje u brodogradilištu 3.maj, ovim putem obraćam se javnosti kako bih izrazio maksimalnu zabrinutost i ukazao na alarmantno loše stanje u koje je doveden 3.maj tijekom posljednjih 5 godina s naglaskom na posljednje 2 godine pod vodstvom direktora Maksimiliana Percana.

Stoji u priopćenju kojeg je potpisao Juraja Šoljić, predstavnik radnika u NO 3.maj te predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3.maja.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Poštovani,

S obzirom na aktualno stanje u brodogradilištu 3.MAJ, ovim putem obraćam se javnosti kako bih izrazio maksimalnu zabrinutost i ukazao na alarmantno loše stanje u koje je doveden 3.MAJ tijekom posljednjih pet godina s osobitim naglaskom na posljednje dvije godine pod vodstvom direktora Maksimiliana Percana.

Naime, ovim putem želim ukazati na činjenice da su u njegovom mandatu donesene kardinalno štetne poslovne odluke, ponajprije u vidu potpisivanja i prolongiranja pozajmica u iznosu od 523 mil kn čime je direktno ugrožena likvidnost Društva. 

Nadalje, ističem činjenicu kako naša predobrada čelika ne radi više od godine dana jer je 3.MAJ sustavno doveden u nelikvidnost pa nema limova za gradnju broda. Spomenuta nelikvidnost osim u predobradi čelika zahvatila je i ostale proizvodne pogone što je za posljedicu imalo prekomjerna kašnjenja koja su uzrokovala gubitke, a koja su u konačnici dovela i do onog najgoreg – nepovjerenja brodovlasnika prema 3.MAJ-u, koji se ne svojom krivicom našao u situaciji da zbog toga što Uprava/Direktor nisu osigurali potreban materijal radnici koji znaju i žele raditi nemaju s čime raditi.

Slijedom toga, brodogradilište nije bilo u mogućnosti izvršiti ugovorene obveze te je došlo do raskida brodograđevnih ugovora od strane brodovlasnika, a koje 3.MAJ ima potpisane s Uljanik d.d.

Odgovornost za to je isključivo na Upravi/Direktoru. Također, u mandatu istog direktora Maksimiliana Percana potpisani su štetni dodatci ugovorenih brodova kojima se brodogradilište dovelo u iznimno tešku financijsku situaciju. Pod vodstvom istog Direktora, dvije trećemajske gradnje su odvedene u Pulu na dovršetak izgradnje, od čega je jedna isporučena uz velike gubitke i nakon ugovorenog datuma isporuke, a druga se još nalazi u Uljaniku, ali na njoj već godinu i pol dana nema nikakvih aktivnosti pa je i njezina isporuka brodovlasniku dovedena u pitanje. Za ovu drugu gradnju direktor Percan osnovao je novo društvo pod nazivom 3.MAJ 723 d.o.o. sa sjedištem u Puli čiji je on direktor.

Stoga mi je, kao članu Nadzornog Odbora Brodogradilišta 3.MAJ uvid u poslove vezane za ovu novogradnju zakonski onemogućen. Napominjem da će teret svih gubitaka po ovoj novogradnji pasti na brodogradilište 3.MAJ. Postavlja se i pitanje panel linije koju je 3.MAJ bez znanja Nadzornog Odbora kupio, a predstavlja ulaganje na tuđoj imovini jer se nalazi u pogonu u Vodnjanu, te je kao takvu ne može koristiti za rad na svojoj lokaciji.

Iako sam kao član NO zatražio uvid u svu dokumentaciju vezanu za pozajmice, cesije, investicije, ugovore i podugovore, anekse i dodatke ugovora, direktor M. Percan je uz objašnjenje da se koncerntriramo na budućnost, a ne da se vraćamo u prošlost meni kao članu NO onemogućio uvid u iste za što samo opetovano protestirao kod predsjednika NO. 

Sve navedeno ukazuje da se 3.MAJ-u, osobito za vrijeme trajanja mandata direktora Percana, sustavno i planski nanosi šteta, te se uništava njegova poslovna reputacija. Da 3.MAJ zna i može graditi najbolje brodove kvalitetom koja zadovoljava sve brodovlasnike nepobitno dokazuje i činjenica da je 3.MAJ, suprotno zlonamjernom pokušaju diskreditiranja i omalovažavanja nazivajući ga baržogradilištem od strane Uprave Uljanik Grupe od svog osnutka prije 113 godina pa do danas, 10 puta dobio nagradu za „Brod godine“ koja se od struke dodjeljuje za inovativnost projektnih rješenja, kvalitetu izrade i značenje izgrađenih brodova u međunarodnim okvirima od 1987. godine od kada se dodjeljuje spomenuta nagrada.

Referirajući se na govor predsjednika Uljanik Grupe gospodina Giannija Rossande u emisiji „Otvoreno“, želio bih ukazati da iznesene činjenice o financijskom ulaganju Uljanik d.d. u društvo 3.MAJ nisu nužno istinite i kao takve su predmet službene istrage nadležnih službi. Iskreno se nadam da će sve državne institucije odraditi svoj posao i utvrditi propuste u poslovanju ukoliko ih je bilo. 

Također, po pitanju stava Vlade iskazanom na sastanku u ULJANIK-u te sjednici Vlade RH održane u Puli, kojom je jasno stavljeno do znanja da ova Vlada želi brodogradnju i da želi pronaći rješenje za izlaz iz ove teške situacije, želio bih i ovim putem iskazati zahvalnost premijeru gospodinu Andreju Plenkoviću, svim ministrima, Hrvatskoj brodogradnji – Jadranbrod kao i svim njihovim stručnim službama u ime svih radnika 3.MAJ-a kao i svoje osobno ime.

Međutim stječe se dojam da će Uprava Uljanika i zajedno s njima Uprave podčinjenih društava raditi i dalje po svome, stoga ponavljam zahtjev da se odmah imenuje krizna Uprava ili povjerenik Vlade koji će zaštititi 3.MAJ i radnike u njemu, jer i sad, u ovom trenutku se donose krive i za 3.MAJ, štetne odluke koje će ugroziti 3.MAJ Brodogradilište i 1300 radnih mjesta!

Unaprijed zahvaljujem,

Juraj Šoljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.