Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić: Nadamo se da ćemo otkloniti razloge za otvaranje stečaja u 3. maju

11.09.2019.

16:22

Autor: Hina

Juraj Šoljić i suradnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Juraj Šoljić i suradnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nadamo se da ćemo do 26. rujna, za kada je zakazano ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maj, otkloniti sve razloge za otvaranje stečaja, izjavio je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost tog brodogradilišta Juraj Šoljić.

Šoljić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora 3. maja, rekao je na konferenciji za novinare da su danas isplaćene plaće za lanjski prosinac, kao i da je počela isplata plaća za siječanj ove godine, dok se tijekom sljedećih nekoliko dana očekuje isplata plaća do srpnja.

Plaće se isplaćuju iz HBOR-ova kredita od 150 milijuna kuna, odnosno iz prve tranše kredita od oko 43 milijuna kuna.

Nakon toga, iz druge tranše kredita isplatit će se plaće za kolovoz, a potom će početi isplata 15 posto tražbina vjerovnika s kojima je postignut sporazum po kojemu će im 85 posto tražbina biti isplaćeno s odgodom od dvije godine.

Šoljić je rekao kako u riječkom brodogradilištu očekuju da će Vlada sutra izdati jamstvo za završetak izgradnje samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret, čime će se osnažiti ugovor s kanadskim naručiteljem Algomom.

U vezi sa završetkom broda za prijevoz automobila, rekao je da se odrađuju sve potrebne radnje, da brod jest u stečajnoj masi Uljanika d.d. u stečaju, te da, prema naputcima Ministarstva gospodarstva, očekuju da će se i taj brod uskoro završavati u 3. maju, dodavši da ne želi prejudicirati odluku mjerodavnih o tome.

Intenzivno se radi i na pripremi tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija za tegljenje iz Pule, naveo je Šoljić, dodavši da se očekuje finaliziranje ugovora za završetak i tog broda te da je taj brod zalog za odobreni kredit HBOR-a.

Rekao da se od ponedjeljka počinje, odnosno nastavlja raditi, budući da se već užurbano radi na certificiranju cjevovoda i dizalica, a da će u ponedjeljak početi certificiranje zavarivača.

Sindikalci zadovoljni zbog isplate plaća

"Neko breme sišlo je s mene, nitko sretniji od mene i mojih kolega", rekao je Šoljić odgovarajući na upit o konačnom početku isplate plaća.

I ostali članovi Sindikalnog odbora iskazali su olakšanje i zadovoljstvo zbog isplate plaća i nastavka proizvodnje u 3. maju.

Dalibor Čupković rekao je kako se priprema početak proizvodnje, da su potrebne razne dozvole i certifikati, da danas u brodogradilištu već radi stotinjak ljudi, kao i da je pogon ustvari već pokrenut.

Boris Bučanac je potvrdio da direktor 3. maja Edi Kučan i dalje ima povjerenje radnika te da je radnicima drago da je i premijer Andrej Plenković to prepoznao. "Vjerujem da ćemo uspjeti ugovoriti nove poslove i posve uposliti kapacitete, a radnika za početak proizvodnje ima dovoljno", dodao je.

Veljko Todorović rekao je da nije bilo lako izdržati bez plaća, ali da su radnici vjerovali u uspjeh, kao što vjeruju da će u 3. maju biti još puno porinuća novoizgrađenih brodova. Javlja Iva Pavletić Crnić:

3. maj: plaće krenule, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.