Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić o skupštini: Pozivam radnike da izaberu novi Nadzorni odbor i Upravu

16.10.2018.

09:39

Autor: HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Radnicima 3. maja i Uljanika ni jučer nisu sjele plaće na račune. Sindikati Uljanika, kako su i najavili, ponovno pokreću štrajkaški odbor, a najavljuju da će danas spriječiti i održavanje skupštine dioničara.

Država više u poslovanje Uljanika ne smije intervenirati. U međuvremenu, otkazuju se naručeni brodovi, pojavljuju se priče oko novih zainteresiranih partnera, najviše o tvrtki Smart Holding Vadima Novinskyog, jednog od najbogatijeg Ukrajinca koji je obavio razgovor s ministrom Damirom Horvatom i Upravom pulskog i riječkog škvera.

"Prvenstveno bih pozvao sve radnike-dioničare da dođu danas na skupštinu dioničara te da ne daju razrješnicu ovoj Upravi za 2017. godinu, da ne daju razrješnicu Nadzornom odboru i da izaberu novi Nadzorni odbor koji će donijeti nove odluke, nove uprave u svim društvima Uljanik grupe, pa tako i Upravu 3. maja. Apeliram na radnike-dioničare, male dioničare da dođu unatoč svemu te izaberu u Nadzorni odbor predstavnika i 3. maja od tih pet članova u Nadzornom odboru, a isto tako da u idućim danima izaberu novu Upravu 3. maja i Uljanika", rekao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić.

"Kandidirao sam se u Nadzorni odbor Uljanik grupe na nagovor kolega radnika iz 3. maja. Vjerujem da će radnici mali dioničari, kao i drugi dioničari to prepoznati jer definitivno moramo obraniti brodogradnju i u Puli i u Rijeci i nadam se opstojnosti oba brodogradilišta", objasnio je Šoljić.

Brodogradilište 3. maj se nalazi u nezavidnoj situaciji koje je neprekidno u blokadi od 24. kolovoza i ono odlazi u stečaj ako se ne odblokira, kaže Šoljić. "Stoga apeliram na sve dobavljače, kooperante, sve klijente, sve one koji su stavili blokadu na račun 3. maja da račun odblokiraju na jedan dan te spriječe stečaj koji zakonski stupa na snagu nakon 60 dana blokade, a to je 24. listopada. Time bi dobili još 60 dana. Apeliram na Ministarstvo gospodarstva i Vladu jer blokade djelomice dolaze iz hrvatskog proračuna, Fine, HEP-a, nekih državnih firmi i institucija", rekao je Šoljić i dodao da će danas predati zahtjev za mirenje zbog neisplate plaća. "Vjerujem da do štrajka neće doći", zaključio je.

"Ne vjerujem da će se na današnjoj skupštini dioničara Uljanik grupe nešto značajnije dogoditi. Cijela situacija traje jako dugo. Došli smo u situaciju koju možemo nazvati posvemašnjim cirkusom. Brodogradilište 3. maj je najveća žrtva cijele situacije - ne samo što su pet godina imali strateškog partnera koji je živio na njihov račun, nego ih je još i prisilio na neke investicije u prilično suspektne kompanije iz Uljanik grupe. Kad sve zbrojimo, čini mi se da je 3. maj u pet godina na gubitku oko milijardu kuna samo zato što je bio dio Uljanik grupe", rekao je urednik portala EnergyPress.net Ivan Brodić u emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Brodić je rekao da je situacija s potencijalnim ukrajinskim partnerom prilično zanimljiva jer za nju lobira počasni konzul u Ukrajini Ivica Pirić. "Ono što vidim iz medija je da je Pirić u Hrvatskoj imao jako puno projekata od kojih zapravo nijedan nije uspio, osim nešto malo s omiškim Galebom. Tako da pretpostavljam da je ovo jedna od takvih stvari, jedan dosta dobar PR, tim više što je ukrajinski partner u dosta velikim problemima. Naime, ovo ljeto je njegovo najveće brodogradilište na Crnom moru otišlo u bankrot. Meni se čini da je to dosta neozbiljna priča", smatra Brodić.

Što se tiče plana restrukturiranja, Uljanik grupa nikad nije donijela odluku o planu restrukturiranja, kaže Brodić i dodaje da treba čitati izvješća Zagrebačke burze. "Uprava je donijela u ožujku odluku o dokapitalizaciji na koju su se javila dva partnera, od kojih je izabran Končar. Nakon toga se išlo u pregovore s Vladom. Tu imamo nekoliko stvari. Taj prvi plan od 580 milijuna kuna je predstavljen Vladi, a ona ga je vratila na doradu. Kad su ga u Puli odbili doraditi prema pravilima EU, Vlada ga je neformalnim putem poslala u Europsku komisiju koja ga je, naravno, odbila. U novom planu je ljestvica podignuta s 580 milijuna kuna na 700 milijuna kuna i država će tu ući s 50 posto, odnosno 350 milijuna kuna, a Končar isto toliko. No Končar je rekao da je već posudio 130 milijuna kuna te više ne želi dati novac, nego traži da mu se zemljište, koje je pomorsko dobro, prenamijeni kako bi tamo napravio biznis nekretnina. To bi po prilici značilo da Končar želi preuzeti Uljanik grupu bez dodatnih ulaganja. Zbog toga je ministar Hrovat rekao da ozbiljan strateški partner u cijelu priču mora ući s 200 milijuna eura jer toliko treba novaca da se premosti cijela ova situacija do novog odobrenja iz Europske komisije", detaljno je objasnio Brodić.

Prije desetak dana je program restrukturiranja trebao biti gotov i dostavljen Vladi, kaže Šoljić i dodaje da je vidljivo da se Uprava Uljanika nabacuje lopticom s Vladom RH. "Sam plan restrukturiranja doveden je u pitanje jer su u njemu bili i brodovi koji su otkazani u 3. maju. Ne vjerujem da će ozbiljan partner ući u 3. maj dok sam ne vrati pozajmica od 523 milijuna kuna od Uljanika. Uprava Uljanika propustila je povijesnu šansu da revitalizira brodogradnja i u Puli i u Rijeci. Pitam i državne institucije: što se čeka, gdje je novac nestao, ako državne institucije, znaju trebaju reagirati. O tome se priča već duže vrijeme, znamo za dvije kaznene prijave da su predane u Rijeci. Čeka se njihovo djelovanje", izjavio je Šoljić.

Program restrukturiranja je tek prvi korak, ističe Šoljić i dodaje da se nada da će Končar, odnosno Kermas energija, uložiti novac u Uljanik jer svaki dan odugovlačenja šteti i Uljaniku i 3. maju.

Marko Percan u podne se javio sa skupštine - poslušajte:

Juraj Šoljić (Foto: Pixsell)

Juraj Šoljić (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.