Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šoljić Plenkoviću: Strani brodovlasnici nam vjeruju više nego naša država!

25.04.2019.

09:29

Autor: Neva Funčić

Juraj Šoljić i kolege sindikalci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Juraj Šoljić i kolege sindikalci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Vladi se otvorenim pismom obratio Juraj Šoljić, predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja. Upozorava na, kako navodi, alarmantno odugovlačenje i besciljno otezanje agonije. Poručuje kako bi 3. maj dovršetkom broda za kanadskog naručitelja mogao u državni proračun vratiti 20 milijuna dolara.

 

O stanju u 3. maju i Uljaniku premijer Andrej Plenković govorio je na početku Vladine sjednice. Ponovno je najavio dolazak mogućeg investitora iz Kine 1. svibnja. Poručio je da Vlada radi u interesu brodogradilišta te da Kinezi dolaze na temelju političkih razgovora i dogovora s premijerom Lijem. (HR1)

"Stječe se dojam da hrvatska vlada jednostavno oteže do krajnjeg datuma, a da strani brodovlasnik vjeruje 3. maju više nego vlastita država. Nije li to apsurdno?", pita se Šoljić te poručuje kako su vladi dostavljeni prijedlozi modela dovršetka brodova koji bi smanjili udar na državni proračun, no da se o njima nitko ne očituje niti ih razmatra.

Navodi i kako je kanadski naručitelj Algoma dolaskom novog direktora iskazao želju da završi brod u 3. maju, a slične su najave i norveškog naručitelja. Otvorenim pismom poziva vladu da što prije donese odluku o međufinanciranju kako bi se završili započeti brodovi.

Šoljić ističe i da su potraživanja zbog kojih 3. maju prijeti stečaj višestruko manja od pozajmica koje je riječko brodogradilište dalo Uljaniku, zbog čega smatra da 3. maj zaslužuje šansu koja mu je u prethodnom razdoblju oduzeta.

Poslušajte izjavu premijera Plenkovića te što je za naš program rekao Juraj Šoljić, a donosimo i njegovo otvoreno pismo:

Šoljić pisao premijeru, pripremila Neva Funčić

Plenković o brodogradilištima, pripremila Milena Jukić Ugrin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.