Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:45 / 22.02.2019.

Autor: Hina, Lea Domijan Fišter

Šoljić pozvao vjerovnike da deblokiraju račun 3. maja uoči 26. veljače

Juraj Šoljić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Juraj Šoljić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić ponovno je pozvao sve vjerovnike da deblokiraju račun 3. maja i potvrdio da je Grad Rijeka to već učinio. Ministar Horvat izjavio je da će Tomislav Debeljak morati jasno Vladi prezentirati ima li realne izglede financiranja Uljanika.

Novinari su ministra gospodarstva Darka Horvata pitali i o slučaju radnika koji je prodao djetetova invalidska kolica da bi imao za život, na što je ministar odgovorio da može suosjećati sa svim radnicima koji su lošim poslovnim politikama dosadašnjih uprava upali u takvu situaciju. Horvat podsjeća da je država cijele prošle godine isplaćivala plaće radnicima u 3. maju u Uljaniku. Poručio je da će kroz program ili međufinanciranje vlada sigurno pronaći mehanizam da kroz plaćanje dobavljača i pronalazak modela završetka četiri broda, nađe i model isplate barem tri plaće za radnike 3. maja i Uljanika.

Šoljić je u ime radnika pozvao Ministarstvo gospodarstva da što prije pronađe model isplate plaća radnicima, koji su također vjerovnici brodogradilišta, a odabranoga strateškog partnera Brodosplita da pristupi izradi i definiranju socijalnog sporazuma za 3. maj.

Šoljić je to učinio nakon sastanka u postupku mirenja zbog neisplate plaća za studeni, prosinac i siječanj, koji, kako je rekao, nije uspio.

Nakon jučerašnjeg skupa radnika, na kojem su bili predstavnici uprave Uljanika i 3. maja, Šoljić je izvijestio da je zbog neisplate plaća radnicima sve teže te je pozvao Brodosplit i njegova partnera, talijansku tvrtku Fincantieri, da se uključe u rješavanje deblokade računa 3. maja.

Prvo ročite u sklopu postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj održano je 4. veljače, a novo je najavljeno za 26. veljače. Ako se sudu sudu prije toga dostavi potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti zaustavljen.

Horvat: Debeljak će morati dokazati da može financirati Uljanik

Novi strateški partner Uljanika Tomislav Debeljak u sljedećih će nekoliko dana morati jasno Vladi prezentirati ima li realne izglede financiranja Uljanika, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Na marginama konferencije "InvestCro: Je li Hrvatska spremna za nove investicije?", Horvat je rekao kako je svjestan da budućnosti Uljanik Grupe nema bez kvalitetnih radnika te kako postoji problem s njihovim odljevom u druga europska brodogradilišta.

"Bio sam s vlasnicima kompanije, odnosno naručiteljima najvećeg broda koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj gradi. Njima nije prioritet financiranje - oni to mogu financirati i sami - već im je prioritet staviti na list papira obvezu da će se taj brod završiti zaključno s 1. rujna", pojašnjava Horvat.

Upozorava da će se, ako za nekoliko dana vlada, strateški partner i uprava Uljanika na stol ne stave prihvatljiv model, odljev radnika nastaviti, a smatra da tada ne bi bilo perspektive za završetak četiri broda.

Radnici u riječkome 3. maju sa zebnjom iščekuju 26. veljače. Nadaju sa de će brodogradilištu biti deblokiran račun, a njima isplaćene  preostale neisplaćene plaće. U protivnom, najavili su to još prije nekoliko dana, poduzet će radikalnije mjere. Poslušajte što je danas rekao sindikalni povjerenik Juraj Šoljić:

Šoljić: Očekujemo jasnu informaciju o računu i plaćama, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.