Hrvatski radio

Radio Rijeka

Šonje: Gospodarstvo EU usporava, 2020. godina izazovna i za Hrvatsku

21.02.2019.

13:37

Autor: Olivera Vinković

Vidoje Vujić i Velimir Šonje (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Vidoje Vujić i Velimir Šonje (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U ovom trenutku svjedočimo usporavanju, pogotovo industrijske proizvodnje u EU, gdje je naglasak na Njemačkoj i na Italiji koja i jest tehnički ušla u recesiju. Hrvatska ima još neke amortizere, rekao je na sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Hrvatska ima amortizere kroz rezervu u povlačenju sredstava EU fondova - do sada je u smislu novčanog toka povučeno svega 16 posto od ukupno mogućih sredstava, rekao je Velimir Šonje, gostujući na današnjoj sjednici. Amortizeri će sigurno djelovati u ovoj godini, pa još uvijek ne očekujemo nikakve bitne promjene u trendovima, smatra ekonomski analitičar.

"Hrvatska još nekoliko kvartala ima neke amortizere da izbjegne značajnije usporavanje koje se već događa u zemljama Europske unije. Sljedeća 2020. će biti izazovna godina. Ono što znamo jest da je u ovom trenutku povećana vjerojatnost da se određena recesija dogodi, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi to je određeno usporavanje", prognozira Šonje.

Predsjednik HGK Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić najavio je aktivnosti u ovoj godini te jedan od značajnijih događaja u kojemu će organizacijski sudjelovati Komora:

"Usmjereni smo na regionalne inicijative i veću suradnju s međunarodnim asocijacijama, prije svega sa SCAM-om i s Europskim otocima, a i u okviru Jadransko-jonske regije nominiramo tri projekta. Jednu od značajnih manifestacija, AdRia4Blue, mislimo organizirati za vrijeme Fiumanke, a riječ je o zelenoj i plavoj ekonomiji, gdje nam je Norveška zemlja partner", rekao je Vujić. Javlja Olivera Vinković:

Velimir Šonje o mogućoj recesiji, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.