Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:29 / 16.07.2015.

Autor: Larissa Smokvina

Spajanje porušenih mostova: djeca Srebrenice ljetuju na Kvarneru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije osmu je godinu zaredom u Rijeku na ljetovanje doveo djecu Srebrenice. Četrdesetoro djece s voditeljima i katoličkim skautima deset će dana boraviti u Pastoralnom domu blaženog Alojzija Stepinca u Driveniku.

Pripremljen je bogat i raznolik program u okviru kojeg su danas posjetili riječkog nadbiskupa Ivana Devčića. "Dobro znamo čega je Srebrenica simbol što nas je potaknulo da na neki način pomognemo zaliječiti rane i ugostimo djecu kako bismo im pokazali da se na ovaj način grade novi i obnavljaju porušeni mostovi među ljudima. Svima nam je to potrebno da se naučimo poznavati i poštivati jedni druge u onome što tko jest, da to znamo cijeniti i učiti s različitostima zajednički živjeti. Mislim da je to zadaća svih nas", rekao je riječki nadbiskup.

Vjeroučitelj Marin Miletić kaže da ovim susretima djeci pokazuju da nikada ne treba odustati od snova i zato su presretni što već osmu godinu zaredom primaju klince različitih vjeroispovijesti. "Ovdje su većinom djeca islamske vjeroispovijesti, njih 70 posto. Ostalo su pravoslavci. Sretan sam što im kao Hrvati, kao katolici možemo ponuditi srce i što oni tu ljubav iz našeg grada podno Marijinog Trsata nose natrag u svoju svakodnevicu, svoju Srebrenicu."

Za djecu i voditelje tijekom boravka upriličeni su prijemi kod gradonačelnika i župana, posjetit će Islamski centar i pravoslavni Hram svetog Nikole, otići u kino, upoznati se s gradskim znamenitostima. Brodom su već oplovili Kvarnerski zaljev, a večeras će na Kantridi prisustvovati nogometnoj utakmici između HNK Rijeke i škotskog Aberdeena. Na isti način Riječka je nadbiskupija nedavno ugostila gimnazijalce iz Vukovara, a na more uskoro stižu i djeca iz Gunje. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.