Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spajanjem Mrtvog kanala i Rječine protiv neugodnih mirisa

06.09.2013.

12:39

Autor: Blanka Uzelac / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Voda u Mrtvom kanalu često gradom širi neugodne mirise, ali i tome ima spasa – a pronašle su ga tri učenice riječke Medicinske škole, koje su tim projektom osvojile veliko svjetsko priznanje.

Projektom Kvaliteta vode Mrtvog kanala i mogućnosti revitalizacije Pegi Megi Pavletić te Dina Bolkovac natjecale su se s učenicima iz 40 zemalja svijeta. Projekt je nagrađen jer je ostvariv, rekle su učenice i napomenule da su drugi natjecatelji obavljali samo mjerenja, dok je njihov projekt dokazao da voda Mrtvog kanala nije bitno drugačija od Rječine te da bi bilo idealno spojiti njihove tokove, čime bi se u gradu riješio neugodan miris. 

Zbog sličnosti u kvaliteti vode, takav bi zahvat donio koristi Mrtvom kanalu, a ne bi ugrozio Rječinu. Ako bi se to spojilo i napravila se dobra revitalizacija, taj bi se dio grada urbanizirao, a smrada više ne bi bilo, tvrde mlade Riječanke.

Njihov odlazak u Ameriku, gdje su se natjecale s učenicima iz 40 zemalja svijeta,  financijski su pomogli Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a za učenice i njihovu mentoricu Tatjanu Holjević danas je u Županiji održan svečani prijam. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.