Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spaljena zgrada elektrotehničke i elektroindustrijske škole

30.04.2015.

15:06

Autor: Josip Krmpotić, Elvira Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velik požar buknuo je noćas u zgradi dviju riječkih srednjih škola. To je treći incident u samo mjesec dana: nakon što su dvaput ukradeni imenici, netko je, čini se, podmetnuo požar u zbornici.

Ranije nego su planirali, na produženom su se vikendu našli učenici Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci. Razlog je požar koji je buknuo noćas malo prije tri sata, a zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca spriječeno je njegovo širenje.

Na teren je izašlo 12 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke s pet vozila. Požar su zatekli u razbuktaloj fazi, plameni jezici izbijali su kroz četiri prozora. Bila je to zahtjevna intervencija, kaže zamjenik zapovjednika riječke JVP Dario Gauš.

Izgorjela je zbornica, oštećena je fasada zgrade, kao i dva kata iznad mjesta izbijanja požara. Policijskim očevidom koji je dovršen poslijepodne utvrđeno je da je uzrok požara - ljudska radnja, izvijestili su iz PU primorsko-goranske. Ovo je već treći incident u mjesec dana: dvaput je provaljeno u zbornicu i ukradeni su dnevnici i imenici. 

"Svi smo preneražni, to je silna mržnja, bolesni počinioci. Teško je naći prave, normalne riječi...", rekao je ravnatelj Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Tomislav Klarić. Šteta je ogromna i ne zna se kada će više od 800 učenika dviju škola ponovno moći sjesti u klupe.

Nakon požara o svemu su izvješteni Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te prosvjetna inspekcija, a dogovara se i osiguranje škole kako bi se ubuduće zaštitili učenici i profesori. Javlja Josip Krmpotić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.