Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spašavanje lovranskog maruna: 150 novih sadnica već daje plodove

09.10.2017.

14:12

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči početka ovogodišnje Marunade - a svečano otvorenje je u subotu 14. listopada - u Lovranu je danas upriličeno razgledavanje kolekcijskog nasada pitomoga kestena, maruna, kojem je prijetilo uništenje zbog pojave ose šiškarice.

Urod maruna rapidno je padao i od stopostotnog se srozao na nevjerojatnih pet posto! Na sreću, s takvim stanjem se na širem području Lovrana nisu mirili i zajedničkom akcijom Županije, odnosno Centra za popljoprivredu i ruralni razvoj, Riječke nadbiskupije i Veleučilišta u Rijeci i, dakako, domaćina, Općine Lovran, tijekom 2016. godine zasađeno je 200 sadnica autohtonih sorti.

Rezultati su danas obradovali župana Zlatka Komadinu, nadbiskupa dr. Ivana Devčića, stručnjake koji su brinuli o nasadima, ali i načelnika Općine Lovran Bojana Simoniča. "Od tih 200 sadnica nekoliko ih se osušilo, ali dobrih 150 već ima plodove", rekao je načelnik, uz nadu da će se ipak uspjeti spasiti lovranski marun. Poslušajte izjavu:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.