Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spašavanje ronilaca je nezamislivo bez barokomore

27.07.2016.

15:09

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj godišnje boravi više od 100 tisuća ronilaca, stoga je iznimno važno, posebice u sezoni, nuditi usluge baromedicine. Dio toga, sa 168 tisuća godišnje, sufinancira i Primorsko-goranska županija.

Ronilačke bolesti spadaju u prvi red hitnoće, stoga je u sezoni iznimno važno stradalima što prije pružiti terapijsku rekompresiju u barokomori. Uz Pulu, Dubrovnik i Zagreb, poliklinika Oxy u suradnji s Ministarstvima zdravlja i turizma te Primorsko-goranskom županijom u sezoni pruža uslugu 24-satne pripravnosti baromedicine, rekao je Rade Vađunec predsjenik uprave Oxy-a.

Jedna turistička županija, mora imati stalnu pripravnost kao turistička destinacija. I mislim da smo dobro locirali barokomoru, u suradnji s klinikom Oxy, ovdje u Crikvenici, dostupnu relativno svima u interventnim situacijama. A i pacijentima naše specijalne bolnice u kojoj se provodi rehabilitacija, tako da je komora u stalnom pogonu, rekao je župan Zlatko Komadina prilikom današnjeg obilaska.

Ove sezone u crikveničkoj barokomori hitna pomoć pružena je petorici ronilaca kojima bi bez nje život bio ugrožen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.