Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spašen: novi život najstarijeg stabla pitomog kestena u Hrvatskoj

17.03.2016.

10:23

Autor: Eduard Kišić, Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najstarije stablo pitomog kestena u Hrvatskoj raste u Hekima kod Pazina. Toliko je veliko da ga može obujmiti pet odraslih ljudi držeći se za ruke. A možda bi se osušilo u idućih pet godina da ga nisu "kozmetički" obnovili i sada će se krošnja obnoviti tijekom iduće tri godine.

Sandro Ladavac iz Heki, vlasnik stabla, sjeća se vremena u kojem su se obitelj i susjedi okupljali u hladu starog kestena, družili se, odmarali, komentirali dnevne događaje. Već više godina pitomi kesten čiju starost procjenjuju na 900 godina ne izgleda najbolje. Suše se grane, napali su ga nametnici, rak kore..., a u strahu da ne bude još gore obitelj se dugo premišljala oko sanitarnih zahvata.

Radnici koji su sličan posao već radili na lovranskim kestenima, pod nadzorom agronoma Željka Prgometa, obavili su sanitarnu sječu i zaštitili stablo protiv nametnika i bolesti. Dosadašnja istraživanja pokazuju da pitomi kesten trebaju regeneraciju, a tri godine poslije zahvata obnovi se krošnja i stablo dosegne punu plodnost. 

Dodatan razlog obnove stabla u Hekima bio je i taj što je usporedna analiza DNA u Torinu potvrdila da je riječ o unikatnoj sorti kestena, tvrdi Prgomet i dodaje da bi trebalo nastojati da ga se potvrdi i razmnoži u Istri kao autohtonu sortu.

Nakon provedenih agromjera, doznao je Eduard Kišić u Hekima, stogodišnjak bi lako mogao doživjeti i koju stotinu preko tisuću, poslušajte:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.