Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:59 / 11.06.2022.

Autor: Hina

Spašena dvojica s katamarana na napuhavanje - jedan pronađen, drugi doplivao do obale

Nije lako po buri na moru

Nije lako po buri na moru

Foto: Miroslav Lelas / Pixsell

Završena je potraga za dvojicom njemačkih državljana koji su katamaranom na napuhavanje isplovili iz uvale Jakišnica na Pagu, a bura ih je nosila prema otočiću Trsteniku. Prvi je pronađen u petak popodne kod Velog Lošinja, a drugi je doplivao do obale i u subotu se javio lošinjskoj policiji.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske u subotu su izvjestili da je posada policijskog plovila sudjelovala u traganju za dvojicom njemačkih državaljana. Traganje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), a sudjelovala su i plovila Lučke kapetanije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Posada policijskog plovila pronašla je katamaran na napuhavanje i 59-godišnjeg njemačkog državljanina u petak oko 17:30 sati između otočića Oruda i Velog Lošinja. Od njega su saznali da je drugi njemački državljanin, 23-trogodišnjak, skočio u more za veslom koje je im je ispalo, a potom ih je razdvojio jak vjetar.


Nakon što su spašenog muškarca s katamaranom doteglili do obale, nastavljeno je traganje za mladićem koje je prekinuto u večernjim satima. No, mladić je jutros oko četiri sata došao u lošinjsku policiju - odjeven u ronilačko odijelo, s prslukom za spašavanje i veslom, nakon što je uspio doplivati do obale kod Maloga Lošinja.


Apel građanima i turistima


Iako je traganje uspješno okončano, a osobe za kojima se tragalo nisu ozlijeđene, iz pomorske policije apeliraju na građane i turiste da se ne upuštaju u rizične, potencijalno pogibeljne situacije, posebice u slučaju jakog vjetra i nepovoljnih vremenskih prilika koje u trenutku mogu promijeniti situaciju na moru.


Iz policije su izvijestili o još jednom spašavanju na moru - spašen je njemački državljanin, 66-godišnjak, koji se na dasci za surfanje uputio iz uvale Pogana na Cresu. 


Nakon što je u petak oko 14 sati zaprimljena dojava da je surfer pao u more, a bura ga nosi dalje od obale, isplovilo je policijsko plovilo. Traganje je završeno oko 16:30 sati, kada ga je pomorska policija pronašla na otvorenom moru ispred uvale Pogana, kako pluta držeći se za dasku za surfanje. Neozlijeđenog surfera su izvukli iz mora, zajedno s daskom te ga prevezli na sigurno, naveli su iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.