Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spašeni medvjedić Matija: što mu je prekinulo zimski san?

28.02.2019.

10:52

Autor: Nenad Lučić

Medvjedić Matija sad je na sigurnom (Foto: HRT)

Medvjedić Matija sad je na sigurnom (Foto: HRT)

Foto: - / -

Nakon što je prije dva dana Matija Grgurić iz Kupjaka na staroj cesti Rijeka - Zagreb pronašao jednomjesečnog medvjedića, "šumska beba" je, uz veliku medijsku pozornost, pod stručnim nadzorom zbrinuta. Prebačena je na skrb u zagrebački Zoološki vrt.

Šumska beba nazvana je po svome nalazniku, a cijeli je slučaj zbog niza razloga zanimljiv i stručnjacima. Zna li se da medvjedice s mladunčadi snuju svoj zimski san i borave u brlozima do mjeseca travnja, malo je vjerojatno da se takve "šumske obitelji" u šetnji šumom mogu vidjeti prije svibnja.

Zato pronalazak medvjedića Matije potaknuo rukovoditelja Odsjeka za lovstvo pri Upravi šuma u Delnicama Darija Majnarića na zaključak kako se doista morao dogoditi neki neuobičajeni događaj zbog kojeg je uznemirena medvjedica s mladima zimi morala napustiti svoj brlog.

Kako god bilo, nakon pronalaska izgubljenog medvjedića interventni je tim postupio po svim pravilima struke. Mladunče je najprije maknuto s ceste, čime je spriječeno njegovo stradavanje, te potom jednu noć ostavljeno nasamo, pod videonadzorom, kako bi se medvjedici pružila prilika da se vrati po njega. Kada je postalo jasno da se to neće dogoditi, šumski je mališan prebačen na skrb iskusnim stručnjacima Zoološkog vrta u Zagrebu.

Neki su u tome vidjeli najavu reprize priče o risu Martinu, mladunčetu koje je odrastalo uz skrb stručnjaka Zoološkog vrta i Nacionalnog parka Risnjak te potom uspješno vraćeno u prirodu. Nažalost, lovni stručnjak Dario Majnarić procjenjuje kako to s medvjedićem Matijom neće biti moguće.

Medvjedi, kaže, u takvim slučajevima gube strah od ljudi. Čim se medvjed približi čovjeku i shvati da postoji lakši put do hrane, on hranu više ne traži u prirodi, već u ljudskom okruženju. Zbog toga često stradavaju na cestama i prugama, a kako se to jednoga dana ne bi dogodilo i medvjediću Matiji, odraslu dob će najvjerojatnije morati provesti u azilu. Poslušajte prilog Nenada Lučića i pogledajte snimku medvjedića smještenog na sigurno: 

Medvjedić Matija, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.