Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:45 / 23.01.2021.

Autor: Neva Funčić

Spasimo Ričinu: da dolina Rječine ne postane pustoš

Dok danas gledamo ovo u centru Rijeke... (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Dok danas gledamo ovo u centru Rijeke... (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ričina šumi i neka tako i ostane, poruka je Građanske inicijative Spasimo Ričinu. Grad koji teče dobio je ime po svojoj rijeci, a iz inicijative upozoravaju da se njen tok građevinskim intervencijama godinama ugrožava. Suho korito ugrožava život zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.

Najavljena gradnja nove brane i hidroelektrane u Kukuljanima preusmjerila bi tok vode i isušila dio korita ispod biološkog minimuma za preživljavanje vrsta, upozorili su Filip Maršanić i Ivana Peranić u emisiji Kafe.

Gornji tok rijeke Rječine obuhvaćen je agendom Natura 2000, zbog bogatstva flore i faune. Uz zaštićene karbonatne stijene tu živi zaštićena primorska pastrva Salmo Farioides, kozica Perla Marginata, strogo zaštićena vrsta raka Austropotamobius pallipes i brojne druge vrste, posebne zbog mješanja mediteranske i kontinentalne klime na malom prostoru.

Umjetnici su pokrenuli Facebook grupu Ljubav za Ričinu, a građani su pozvani da svoje ideje za obnovu biljnog i ribljeg fonda Rječine predlože inicijativi Spasimo Ričinu.

Nakon gradnje hidroelektrane Rijeka i brane Valići šezdesetih godina, dio vode je hidrološkim tunelima preusmjeren, a dio vode crpi se na izvoru za potrebe grada.

Betonizacija i ubacivanje školjera koje nisu dio prirodnog staništa, prijete opstanku flore i faune Rječine. Prema idejnom projektu planirane akumulacije Kukuljani iz 2015. godine, na tom području nema prirodnih vrijednosti, upozorava Maršanić na manjkavu dokumentaciju.

U neposrednoj blizini Rijeke imamo izuzetno vrijednu primorsku rijeku, koja je izbetonirana i devastirana, kaže Peranić. Dodaje da je pravo je pitanje hoće li naša djeca imati vode, ako nastavimo eksploatirati rijeku tako da ne uvažavamo druga bića koja u njoj žive.

Maršanić dodaje da stanovnici doživljavaju Rječinu zdravo za gotovo. "Mi smo se s ten rodili i s ten ćemo umret, ali to ni tako. Ako ne budemo pazili, to će jednostavno bit mrtva rijeka", kaže Maršanić.

Kad ljudi vide da postoji bogatstvo života na Rječini, onda će tu rijeku gledati drugačijim očima. "Bilo bi grdo da Grobnik ostane bez svoga simbola ljepote, a Rijeka bez izvora svojega imena", poručuju Maršanić i Peranić. Poslušajte razgovor:

Kafe: Spasimo Ričinu!; pripremila Neva Funčić

...ovakav gornji tok izgleda nemoguć, ali očito nije (Foto: Spasimo Ričinu / Facebook)

...ovakav gornji tok izgleda nemoguć, ali očito nije (Foto: Spasimo Ričinu / Facebook)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.