Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spasimo Ričinu: reagirajmo da Rječina ostane živa!

29.03.2023.

13:53

Autor: Neva Funčić

Jedan od pogleda na Rječinu/Ričinu

Jedan od pogleda na Rječinu/Ričinu

Foto: Ivo Vičić / -

Javna rasprava Općine Jelenje kojom se definira novi prostorni plan traje do 31. ožujka, a iz građanske inicijative Spasimo Ričinu pozivaju građane da se toj raspravi reakcijama pridruže svi koji vole Rječinu. Naime, tvrde da bi planirana izgradnja akumulacije Kukuljani, mini-hidroelektrane Kukuljani, te hidroelektrane Valići pogubno djelovala na rijeku Rječinu i šire područje Primorsko-goranske županije.

U priopćenju inicijative, što ga u cijelosti možete pročitati OVDJE, tvrde da u predloženom prostornom planu gradnja akumulacije Kukuljani nije adekvatno obrazložena: "...što predstavlja ključni nedostatak dokumenta".


Tvrde i to da su akumulacija i minihidroelektrana planirani: "...na klizištu i potresom osjetljivom području, ali posebni uvjeti gradnje za nju nisu definirani na adekvatan način. Navedeni uvjeti gradnje počivaju na netočnim analizama hidrološke podloge, koje su osnovica za izgradnju bilo kojeg hidrotehničkog objekta."


Je li cilj gradnje vodoopskrba ili proizvodnja struje, nije jasno obrazloženo, kažu i pitaju što je u interesu građana, jer se od proizvodnje struje zarađuje. 


"Planirana izgradnja akumulacije predstavlja izravnu prijetnju bjelonogom raku, strogo zaštićenoj vrsti na crvenoj listi. Bjelonogi rak iz Rječine, zajedno s područjem sjeverne Istre, predstavlja ishodište zacijelu Europu te je procijenjene starosti od 6 milijuna godina. Uništavanje njihovih staništa i eliminacija ove genetski jedinstvene vrste predstavlja neodgovornu praksu koja bi dovela do ekocida", a to nije jedini primjer, navode iz inicijative.


U programu Radio Rijeke je predstavnik inicijative Renato Juretić objasnio zašto treba sudjelovati u javnoj raspravi čak i ako je vaš doprinos samo emotivan odnos prema Rječini, poslušajte:

Renato Juretić: mi imamo činjenice, a svi volimo Rječinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.