Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spasimo Velu Anu, riječku platanu

25.11.2015.

17:35

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je po mnogo čemu zanimljiv grad, pa i po tome što i stabla imaju imena. Zasad je tu privilegiju dobila platana Vela Ana, koja raste u Krešimirovoj ulici, i to nakon što se saznalo da joj prijeti - rušenje.

Riječ je o jednoj od platana posađenih 1896. kao sastavni dio uređenja tada novoga riječkog kvarta Brajde, prema zamisli tad najglasovitijega riječkog arhitekta Giacoma Zammattia. Drvored uz Corsia Déak, današnju Krešimirovu ulicu, sastavni je dio urbanističkog rješenja toga modernoga kozmopolitskog centra. Po tome možemo i odrediti da je platana stara 120 godina.

Informaciju o rušenju Vele Ane, stanari obližnje zgrade primili su s ogorčenjem: "Što nama znači ta Vela Ana? Znači puno. Tu na uglu dvije iznimno prometne ulice, Krešimirove i Manzonijeve, daje nam bar malo čistog zraka, bar malo, malo kisika", kaže jedna od stanara Nataša Danilović.

"Daje i hlada za ljetnih vrućina u stanovima koji su cijelog dana izloženi suncu. Uz to, platana je stara kao i naša zgrada i dio je tog cjelovitog kompleksa. Saznanje da je netko želi 'ubit'', srušit'... to je... jednostavno kriminalno", rekla je gospođa Danilović.

Informacija se proširila društvenim mrežama i ubrzo je pokrenuta inicijativa za spas Vele Ane. Post objavljen u grupi Riječka enciklopedija Fluminensia pokrenuo je osnivanje nove grupe  "Spasimo Velu Anu, riječku platanu", koja je u samo nekoliko sati okupila više od šest stotina članova.

"Informaciju da se planira srušiti Vela Ana dobili smo nedavno, a razlog je, kako nam je preneseno, to što smanjuje vidljivost semafora pred kojim se nalazi. To jest točno, no tom istom semaforu smeta i kiosk koji se nalazi iza njega, kao i klima uređaj na njemu", kaže aktivistica Bojana Butković i nastavlja:

"Po našim slobodnim procjenama, stablo je zdravo. Obišli smo ga, razgledali sa svih strana i nitko bolest nije naveo kao razlog za rušenje. Našoj grupi počele su se priključivati i inicijative iz inozemstva. Grupa je otvorena, tako da svi zainteresirani mogu vidjeti fotografije koje smo snimili, pročitati informacije i prosuditi sami o čemu se radi", rekla je Butković.

Do objave priloga, službeni odgovor Grada Rijeke na upit o rušenju platane nismo dobili. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.