Hrvatski radio

Radio Rijeka

Specijalna olimpijada: pobjednici su svi koji su se odvažili pokušati

29.05.2015.

17:16

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvorana mladosti na Trsatu bila je mjesto okupljanja 160 natjecatelja na Specijalnoj olimpijadi, čiji je organizator, već šestu godinu zaredom, Centar za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice, a pokrovitelj Primorsko-goranska županija.

Sa željom da se i osobe s najvećim stupnjem psiho-fizičkih teškoća, koje ne mogu zadovoljiti dosta stroga pravila Specijalne olimpijade, uključe u mali segment sporta, u Americi je pokrenut MATP program, u kojem su svoje mjesto pronašla djeca s posebnim potrebama. Odličan potez potvrdio se i danas u Dvorani mladosti okupilo se 160 natjecatelja iz čak 24 kluba, mahom iz Hrvatske i nekoliko slovenskih, njihovi pratitelji i treneri te sedamdesetak volontera.

Bila je to lijepa slika državnog susreta, na čijem su završetku svi dobili medalje i priznanja. Uoči početka, prije samih igara na devet poligona, posebno prilagođenih za ovu prigodu, natjecatelje su zabavili Alen Polić i Sabrina. Sljedeće godine u međunarodni susret će se, nadaju se organizatori, vratiti Bosna i Hrecegovina, a najavu uključivanja već imaju iz Austrije.

Sve je, dakle, itekako vrijedno truda, kazala je ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice Vesna Đujić. Sav je napor organizatora, volontera i djece sažela u poznati moto: "Dopustite mi pobjediti, a ako ne mogu pobjediti, neka budem odvažan u svom pokušaju". Zaista, svi sudionici Specijalne olimpijade mogu se smatrati pobjednicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.