Hrvatski radio

Radio Rijeka

Specijalna olimpijada: svi se mogu baviti sportom

20.05.2016.

11:41

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica organizator je i domaćin 7. državnih susreta MATP-a Motor activity training program- Programa treninga motoričkih vještina za sudionike iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

MATP, Motor activity training program je programa treninga motoričkih vještina, odnosno program Specijalne olimpijade, pokrenut u SAD-u, iz potrebe da se u motoričke aktivnosti uključe i osobe s najvećim stupnjem psiho-fizičkih teškoća koje ne mogu zadovoljiti stroga pravila Specijalne olimpijade.

U sportskoj dvorani u Kostreni je organiziran sportski poligon s elementima sportova kroz koje će se prezentirati vještine ruku, vještine nogu te vještine kretanja za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom: kretanje uz svladavanje prepreka, guranje lopte nogom ili invalidskim kolicima, nošenje ili vođenje lopte te stavljanje u koš, kuglanje, nabacivanje kolutova na čunjeve, guranje paka do gola hokej palicom...

Sudjeluje 26 ekipa s ukupno 200 sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U akciju je uključeno i 90 volontera iz lokalne zajednice. Program Specijalne olimpijade tumači fizioterapeut i voditelj MAPT-a za Hrvatsku Robert Đukić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.