Hrvatski radio

Radio Rijeka

Speleolozi istražili Nedam, novu duboku jamu na Velebitu

11.08.2019.

14:05

Autor: Hina

Velebitski krš čuva još mnoge tajne (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Velebitski krš čuva još mnoge tajne (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Foto: - / -

Speleolozi su noćas došli do dna 740 metara duboke jame Nedam na Velebitu, najzaštićenijem dijelu prirode u zemlji, te je uvrstili među deset najdubljih hrvatskih jama. Rezultat je to dvotjednih istraživanja ekspedicije u kojoj je sudjelovalo 69 speleologa iz Hrvatske, Europe i SAD-a.

Ekspediciju je organizirao Speleološki odsjek Velebit iz Zagreba pod vodstvom Marine Grandić, uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskoga planinarskog društva.

Radi se o vrlo zahtjevnoj jami u, po dubokim jamama svjetski poznatim, Hajdučkim kukovima na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Hajdučki i Rožanski kukovi na Velebitu zaštićeni su kao strogi rezervat prirode - uz Bijele i Samarske stijene na Velikoj Kapeli, najzaštićeniji su dio prirode u Hrvatskoj. I jedne i druge karakterizira krajnje okršeni divlji krajolik s dubokim škrapama i mnoštvom ponikvi.

Na relativno malom području Sjevernog Velebita istraženo je devet jama dubljih od 500 metara, a ukupan broj speleoloških objekata istraživanjima je povećan na više od pet stotina.

U nizu značajnih jama izvedena su i znanstvena istraživanja te je na više lokacija utvrđeno spuštanje razine stalnog leda za najmanje pola metra, priopćeno je iz Speleološkog odsjeka Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskoga planinarskog društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.