Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spilja Vrelo: 70 godina obilazimo najpristupačniji speleološki objekt

08.07.2020.

15:05

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Prije 70. godina, 7. srpnja je u Fužinama, pri izgradnji umjetnog jezera Bajer, otkrivena spilja Vrelo. Nedugo nakon otkrića taj je speleološki objekt postao važan dio turističke ponude Općine Fužine i Gorskog kotara, a zbog posebnosti i danas privlači brojne goste.

Vrijedna obljetnica bila je povod da se posjetiteljima tijekom poslijepodneva omogući besplatan obilazak spilje Vrelo, koja je, kako potvrđuje Silvija Sobol iz ureda za turizam Općine Fužine, jedan od turistički najpristupačnijih takvih objekata u Hrvatskoj.

"Konfiguracija terena u spilji je ravna, pa je svi mogu posjetiti, od najmanje djece do osoba u invalidskim kolicima. Nadalje, istraživanja su pokazala da voda potoka koji teče kroz spilju Vrelo, sadrži željeznu rudu hematit. Aerosol koji postoji zbog takve vode pogoduje ljudima koji imaju probleme s dišnim putevima. Kažu da polusatni boravak u spilji olakšava disanje, pa se čak razmišljalo i o speleoterapiji", istaknula je Sobol.

Problemi zbog koronavirusa ove sezone nepovoljno će utjecati na niz turističkih pokazatelja, no aktualni podaci o  posjećenosti spilje Vrelo nude razlog za optimizam.

"Imamo li u vidu cjelokupnu situaciju vezanu uz koronavirus, doista smo ugodno iznenađeni nekim podacima. Usprkos svim mjerama opreza, ove je sezone posjećenost spilje Vrelo zasad dvostruko bolja nego u istom razdoblju prošle godine", naglasila je Sobol.

Za one koji su danas propustili mogućnost besplatnog obilaska spilje Vrelo, takvih će prilika tijekom ove godine biti još, najavlju u Općini Fužine. Poslušajte:

Obljetnica spilje Vrelo, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.