Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:31 / 29.05.2016.

Autor: Nenad Lučić

Spoj zelenog i plavog: primorske barke na goranskom jezeru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare tijekom idućeg će tjedna u Rijeci ponuditi živopisno prisjećanje na spomenuti dio nasljeđa. Uvod u festivalski program bila je današnja četvrta planinska regata morskih tradicijskih barki na jedra, održana na jezeru Lepenica kod Fužina.

Četvrta u nizu regata morskih barki na planinskom jezeru za direktora turističkog ureda u Fužinama Marinka Jakovljevića dobar je pokazatelj da naizgled različiti sadržaji ponude u turizmu priobalja i gorja mogu zajedno. "Prije svega je ova regata jedan konkretan oblik suradnje "zelenoga i plavoga". Naši Primorci koji nam dolaze već četvrtu godinu stvarno su ljudi dobre volje jer treba barku dovesti ovdje, iskrcati te potom i njome jedriti", kaže Jakovljević.

No sve to nije zapreka da se more nakratko zamijeni jedrenjem na jezeru, potvrđuje predsjednik organizacijskog odbora festivala Robert Mohović. "Desetak barki se okupilo: kvarnerski guc, istarske, odnosno rovinjske batane, lovranski guc, krčka pasara, a ima i više vrsta tradicionalnih jedara, tako da imamo doista interesantan prizor na ovom prekrasnom jezeru", ističe Mohović. Ipak, dodaje, oni koji su navikli na jedrenje morem, na jezeru se moraju prilagoditi specifičnim uvjetima. "Uvjeti su u jednom dijelu možda čak i teži nego na moru. Istina, nema valova, pa je to daleko bolje, ali, s druge strane, vjetar naglo mijenja smjer i intenzitet, tako da treba biti oprezan, kako ne bi došlo do prevrtanja i sličnih stvari", kaže Mohović. Nakon trogodišnjih druženja na jezeru Bajer, ove je godine površinom veće jezero Lepenica prvi put odabrano kao regatno polje.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.