Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spomen na povijesnu sjednicu Sabora 1991.: Hrvatska slavi Dan neovisnosti

08.10.2017.

08:15

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

Odluka o samostalnosti te je 1991. donijeta tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti. To je učinjeno na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Hrvatska država je tom odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države te utvrdila da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime SFRJ. Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ.

U odluci stoji i da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne saveze s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana. Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15:03 sata. Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u blizini. U napadu je poginula jedna osoba, a četiri su lakše ozlijeđene. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada jugovojske na glavni hrvatski grad, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.