Hrvatski radio

Radio Rijeka

Spomeničkom rentom u obnovu četrnaest riječkih zgrada

05.12.2016.

14:32

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četrnaest zgrada iz zaštićene spomeničke jezgre ušle su u program obnove pročelja i krova novcem od spomeničke rente, zaključena je rang lista dobitnika gradskih stipenidija, a riječki umirovljenici s najnižim mirovinama dobite će poklon bonove.

Svim umirovljenicima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Rijeke, a mirovina im sa zaštitnim dodatkom ne prelazi 1.400 kuna, do 15. prosinca na kućne adrese stiže poklon bon! Odlučio je to riječki gradonačelnik te najavio da je riječ o 1.000 umirovljenika koji će dobiti poklon bon u vrijednosti od 300 kuna što će ga moći potrošiti u Plodinama.

Na internetskim stranicama Grada Rijeke objavljene su konačne rang liste srednjoškolaca i studenata koji su udovoljili kriterijima za dobivanje gradskih stipendija. Po kriteriju izvrsnosti dodijeljeno je jedanaest novih, uz postojećih 27 stipendija.

Po kriteriju deficitarnosti, za studij socijalne pedagogije, socijalnog rada te profesora matematike i geografije, odobrene su četiri nove stipendije, dok je po socijalnom kriteriju odobreno pet učeničkih i dvije studentske stipendije. Ukupno Grad Rijeka stipendira 140 riječkih i deset vukovarskih studenata i učenika za što godišnje izdvaja milijun kuna.

Četrnaest zgrada iz zaštićene spomeničke jezgre grada Rijeke ušlo je u novi program obnove pročelja i krova novcem spomeničke rente. Riječ je o projektu u kojem suvlasnici daju pola iznosa, dok se ostatak financira od gradske spomeničke rente. Ovaj projekt traje već deset godina, a obnovljeno je 40 zgrada za što je uloženo 40 milijuna kuna.

Od ove je godine krenuo i program obnove grobnih mjesta koja imaju spomeničku vrijednost, pa će novcem spomeničke rente prvi put biti sufinancirana obnova deset grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat. Rang liste provjerite u nastavku i poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.