Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Srce veće od mene samog" premijerno večeras u Gradskom kazalištu lutaka

24.09.2021.

12:53

Autor: Albert Petrović / HRT / Radio Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Foto: - / -

Večeras je na programu Gradskog kazališta lutaka Rijeka prva ovosezonska premijera. Predstava "Srce veće od mene samog", autorice i redateljice Tamare Kučinović, snažna je i emotivna priča o tome kako razni strahovi i nemogućnost iskazivanja osjećaja oblikuju naše živote.

Nakon današnje premijere predstava će zaigrati u redovnom repertoaru kazališta.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 7 godina, ali i odraslima, a danas će se moći pogledati u dva termina: od 17 i 30 te od 19 i 30 sati. Sedam glumaca riječkog GKL-a utjelovit će sedam životinja na čelu s medvjedom Ursom kojeg tumači Zlatko Vicić.

U ostalim ulogama igraju David Petrović (zec), Tilen Kožamelj (sob), Almira Štifanić (jež), Andrea Špindel (tvor), Petra Šarac (zmija) i Damir Orlić (mrav). Pred njima je zahtjevan i izazovan pothvat jer igraju na praznoj sceni, bez rekvizita.

Autorica Tamara Kučinović kaže da je taj prazan prostor zanimljiv jer u njemu se svatko mora izboriti za svoju egzistenciju. "To je prostor za imaginaciju i kreaciju,koju glumac mora vidjeti i doživjeti da bi je vidjela i publika", dodala je.

Tekst je nastao u doba izolacije, a priča tako i počinje. Nakon duge i hladne zime medvjed Urso želi svoje veliko srce podijeliti s ostalim životinjama. Problemi nastaju kad se njegovi nesuđeni prijatelji suočavaju s traumama iz prošlosti. Zec je uvijek nepovjerljiv i prestrašen, sob prevelik i teško se uklapa, jež se boji da će povrijediti druge,
tvor je uvijek odbačen od okoline, a zmija je odbačena žena slomljenog srca. Svi su puni nepovjerenja prema Ursu koji ne zna artikulirati svoju nesebičnu ljubav, ali na kraju se pojavljuje mrav koji, kao što i dolikuje basnama, uspješno riješi problem.

Na pitanje kako djeca doživljavaju ovakve priče koje funkcioniraju na više razina, Kučinović kaže kako je fascinantno kako djeca nepogriješivo detektiraju emocije i točno doživljavaju priču. Inače, Tamara je s dramaturgom Nikšom Eldanom postavila i vjerojatno najuspješniju predstavu GKL-a i šire, "Zamrznute pjesme", pa je logično upitati je osjeća li zbog toga dodatni pritisak uoči premijere.

"Kad sebi visoko postavite letvicu, taj teret uvijek postoji, ali eto volim izazove i uvijek tražim nove forme", rekla nam je Tamara. Poslušajte:

 

Tamara Kučinović najavila predstavu za sve generacije, pripremio Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT / Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.