Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:34 / 23.11.2021.

Autor: Alen Čemeljić

Sretan rođendan, Petar Skansi!

Leteći Pero u mladim igračkim danima

Leteći Pero u mladim igračkim danima

Foto: Petar Skansi / privatni arhiv

Vrijeme leti kapetane, kaže stara pjesma. Tako smo danas započeli razgovor s legendom hrvatske košarke, slavljenikom Petrom Skansijem. Danas slavi 78. rođendan, zatekli smo ga u Lovranu gdje već godinama živi.

Vrijeme leti, iduće godine je već trideset godina od legendarne srebrene medalje na Olimpijadi u Barceloni i utakmice Hrvatske i Dream Teama.

Da, i ja sam nostalgičan, kaže Pero Skansi.

Pitamo ga što radi s odličjima, ima ih puno, i kao igrač je na Olimpijadi osvojio srebro, na Svjetskom prvenstvu u Ljubljani osvojio je zlato. Čuvate ta odličja ili su se djeca s njima igrala?

Čuvam, čuvam, pokazivao sam ih i unucima. Neka su uokvirena, pogled mi odleti prema zidu na kojima se nalaze, govori legenda naše košarke.

Današnja košarka?

Ne bih htio biti kritičan, ali kvalitete je malo. I košarka plaća ceh vremenu u kojem živimo i gdje se sve želi odmah i na brzinu. Ne vidim više ni strast kod uprava klubova, govori nam Skansi slažući se s našom konstatacijom kako je za rezultat potreban dobar tim, dobar trener i dobra uprava.

Čujete li se sa suigračima, Ratom Tvrdićem, Plećašem i ostalim legendama? 

Upravo kad ste me zvali razgovarao sam s Damirom Šolmanom. Sa svima sam u kontaktu.

Damira Šolmana se sjećamo po onom njegovom košu u zadnjoj sekundi kada je Jugoplastika osvojila prvenstvo u majstorici protiv Bosne u Beogradu. 

Da, ima takvih trenutaka u sportu puno. Nekada se okrenu na vašu stranu, a nekada su protiv vas. Ali svemirska vaga sve to iznivelira.

Sretan rođendan, gospodine Skansi!

Rođendanski razgovor, pripremio Alen Čemeljić

Pero Skansi i Alen Čemeljić u radijskom studiju 2017. godine (Foto: Radio Rijeka)

Pero Skansi i Alen Čemeljić u radijskom studiju 2017. godine (Foto: Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.