Hrvatski radio

Radio Rijeka

Srijeda, 25 °C - najtopliji dan u Rijeci u ožujku otkad postoje mjerenja

30.03.2017.

10:37

Autor: Zoran Vakula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznadprosječna toplina ovoga ožujka, koji će sigurno diljem Hrvatske biti jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, jučer je doživjela jedan od vrhunaca u Rijeci i Senju, gdje je izmjerena rekordno visoka temperatura zraka.

Na meteorološkoj postaji Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Rijeci bilo je 25,0 °C, a u Senju čak 25,9 °C. A svakodnevna mjerenja postoje još od 1948. godine. Tako je oboren rekord iz 1990. godine, kada su 21. ožujka u Rijeci izmjerena točno 24 stupnja.

Znatno toplije nego što je uobičajeno za kraj ožujka bilo je i u drugim mjestima, a bit će i danas, premda uz prolazno više oblaka nego jučer, u unutrašnjosti u drugom dijelu dana i uz mogućnost gdjekoje kišne kapi. Danas će biti i vjetrovitije, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje i jaku, na udare i olujnu buru i sjeverozapadni vjetar, u Dalmaciji sporadično i jugozapadni.

Premda, uz pad tlaka, tijekom vikenda i jačanje juga, relativno stabilno vrijeme - većinom suho, pretežno sunčano, osobito na kopnu i još toplije nego danas i sutra zadržat će se do ponedjeljka, kada se povećava vjerojatnost za početak promjenljivijega razdoblja - uz povremenu mjestimičnu kišu te nižu temperaturu zraka od ovotjedne, ali vjerojatno i dalje barem oko prosječne za početak travnja.

A želite li osvježenje već ovoga tjedna, temperaturu nižu od 20 °C možete naći u gorju, u čijim najvišim dijelovima još ponegdje ima i snijega, primjerice na Zavižanu. No, osim divnih proljetnih obilježja, mjestimice se, na žalost, mogu naći i manje lijepe slike. Neke sa Žumberka možete pogledati u večerašnjoj emisiji Antiputopis, na HTV1.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.