Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iz primorske kuharice: voćni kolač na čaše!

31.08.2022.

11:14

Autor: Radio Rijeka

Kolač od jogurta i bobičastog voća

Kolač od jogurta i bobičastog voća

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

Zasladite si sredinu tjedna uz lagan i ukusan kolač! I ove srijede naša Jasminka Sušanj smislila je nešto jednostavno, a za prste polizat! 

Sastojci:

Za biskvit: 6 jaja, 2 čaše šećera, malo soli, 1 vanilin šećer, 1 čaša jogurta, 1/2 čaše ulja, 2 1/2 čaše brašna, 1 prašak za pecivo 

Za kremu: 2 praška za puding okus vanilija, 1 čaša šećera, 1 l mlijeka, 1 čaša kiselog vrhnja, 300g bobičastog voća po izboru


Postupak:

Manji pleh viših rubova namastite i obucite u masni papir a pećnicu zagrijte na 180°C.

Mikserom tucite jaja sa šećerom, vanilijom i solju dok ne udvostruče volumen i ne posvjetle. U smjesu dodajte jogurt, ulje i brašno prosijano s praškom za pecivo pa još jednom promiksajte na manjoj brzini.  

Pola smjese izlijte u pripremljeni pleh, poravnajte i pecite na 180°C oko 15 min. a drugu polovicu sačuvajte.

Za kremu umutite prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte, sjedinite s pudingom i prokuhajte kremu da se zgusne. Sklonite s vatre pa odmah u kipuću utucite kiselo vrhnje i gotovo.

Izvadite biskvit iz pećnice, odmah po njemu prelijte još toplu kremu pa pospite s voćem po izboru. Sad preko oprezno izlijte ostatak biskvita i kolač vratite u pećnicu na još 25 min.

Pečen kolač potpuno ohladite, pa pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.


Dobar Vam tek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.