Hrvatski radio

Radio Rijeka

Srpanjski rekordi: najzaposlenije ljeto Zavoda za hitnu medicinu PGŽ

02.08.2016.

12:35

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavod za hitnu medicinu PGŽ bilježi najzaposleniji srpanj ikad: na terenu i u ambulantama zbrinuto je oko 5.000 pacijenata, a bilo je i 20 slučajeva utapljanja, zbog čega je sedam osoba, usprkos naporima liječnika, preminulo.

Ovogodišnji srpanj bio je rekordan po broju intervencija timova županijskog Zavoda za hitnu medicinu od njegova osnutka. Uzroci su visoke temperature zraka i povećan broj turista na području Primorsko-goranske županije. 

Timovi hitne medicinske službe županijskog Zavoda, čije je sjedište u Rijeci, tijekom srpnja zbrinuli su na terenu rekordnih 2.979 hitnih pacijenata, 645 više nego u lipnju. Najviše u Rijeci te zatim u turističkim središtima: Crikvenici, Krku, Opatiji, Rabu i Malom Lošinju, doznajemo od ravnatelja Zavoda Davora Vukobrata.

Posla je bilo i u turističkim ambulantama, gdje je medicinsku skrb zatražio 2.021 pacijenat, najčešće zbog pogorašanja kroničnih bolesti uslijed visokih temperatura zraka i zbog ozljeda na plažama, posjekotina i lomova.

Bilo je hitnih intervencija zbog prometnih nezgoda te 20 slučajeva utapljanja od čega je sedam utopljenika preminulo usprkos naporima liječnika. Zato oprez, nikako ugrijani ulaziti u hladnije more, savjetuje doktor Vukobrat. 

Na kraju ističemo da su dispečeri županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Rijeci samo u srpnju primili oko 6.400 telefonskih poziva, pa su nerijetko pomagali medicinskim savjetima i preporukama. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.