Hrvatski radio

Radio Rijeka

SSSH: Poruka Vlade je da radimo do 67. jer od mirovine nećemo moći živjeti

12.10.2018.

14:30

Autor: Blanka Uzelac

Predsjednik Sindikata Mladen Novosel i tajnica Ana Miličević Pezelj (Foto: Blanka Uzelac / HR Radio Rijeka)

Predsjednik Sindikata Mladen Novosel i tajnica Ana Miličević Pezelj (Foto: Blanka Uzelac / HR Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prijedlogom novog Zakona o radu do 67 godina Vlada šalje poruku građanima: radite do 67. jer od mirovine nećete moći živjeti, rekao je u Rijeci predsjednik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Dodao je kako Hrvatskoj nedostaje 50 do 80 tisuća radnika, a Vlada misli da će zaposlenost spasiti populacijom starijom od 50 godina. "Naravno da neće jer je njih svega 14 posto dok nam ljudi u punoj radnoj snazi odlaze iz zemlje", kaže Novosel i tvrdi da se deficit mirovinskog fonda može nadoknaditi.

"Taj deficit od 5 milijardi kuna može se nadoknaditi suzbijanjem sive ekonomije, dodatnim poticajima zapošljavanja jer u Hrvatskoj mora raditi najmanje dva milijuna ljudi, a poslodavci moraju povećati plaće. Apsurdno je kada poslodavci podupiru rad do 67 godina, a svih radnika starijih od 50 ili 55 godina su se rješavali, tako da radnici od 50 do 65 godina čine svega 14 posto", zaključuje Novosel.

Novosel je najavio prosvjed protiv mirovinske reforme, u subotu 20. listopada u Zagrebu, s početkom u 12 sati. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.