Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stalni porast prihoda lučkih uprava u PGŽ-u, raste i broj vezova

24.02.2020.

15:15

Autor: Neva Funčić

Malatestinić, Medarić i Stilin danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Malatestinić, Medarić i Stilin danas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U deset godina od osnivanja osam Županijskih lučkih uprava u Primorsko-goranskoj županiji, njihov je izvorni prihod porastao s pet na 50 milijuna kuna. Zajedno s europskim investicijama u lučku infrastrukturu, ove je godine planiran prihod od 280 milijuna kuna, a raste i broj vezova u lučicama.

Gotovo dvije trećine prihoda Županijskih lučkih uprava je od ugovorenih bespovratnih sredstva iz programa EU, izvijestila je na susretu s novinarima zamjenica župana Marina Medarić. Istaknula je rast prihoda od pružanja usluga na čak 50 milijuna kuna. "Prije desetak godina taj je prihod bio deset puta manji, što pokazuje da sustav županijskih lučkih uprava efikasno upravlja pomorskim dobrom", rekla je Medarić.

Porastao je i broj vezova; trenutno ih je 8800 komunalnih, a do kraja ove godine očekuje se 9400 vezova namijenjenih plovilima lokalnog stanovništva. Uz još oko dvije tisuće nautičkih, do kraja 2020. bit će na raspolaganju 11.270 vezova, najavila je Medarić, koja očekuje daljnji rast prihoda. Izvijestila je i o raspodjeli 389 tisuća kuna za pokroviteljstva manifestacija, koja su natječajem raspoređena na 53 prijavitelja i ukupno 61 manifestaciju.

Najviše županijskog novca za zdravstvo Lječilištu Veli Lošinj

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je najavila raspodjelu 24,2 milijuna kuna za decentralizirane funkcije zdravstva. Prijedlog treba odobriti Ministarstvo zdravstva, a predviđeno je da najveći iznos od 10,3 milijuna kuna bude usmjeren Lječilištu Veli Lošinj za treću fazu obnove, koja obuhvaća uređenje kuhinje i obnovu  preostalih objekata.

Domu zdravlja su namijenjena dva milijuna kuna za kupnju dva sanitarna vozila za Gorski kotar i Rijeku, Thalassotherapiji Crikvenica 1,96 milijuna za otplatu kredita, Thalassotherapiji Opatija 1,1 milijun za uređenje fizijatrije i trećega kata, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 1,8 milijuna za opremu, održavanje i otplatu kredita, Psihijatrijskoj bolnici Rab 4,89 milijuna za adaptaciju dva bolnička paviljona, a Zavodu za hitnu medicinu 2,07 milijuna za nabavu i opremu dva nova vozila za Delnice i Rijeku.  

Više prvašića nego lani

Krajem siječnja završene su prijave budućih učenika za upis u prvi razred osnovnih škola. Prema prvim podacima, u Primorsko-goranskoj županiji bi moglo biti nekoliko razreda više nego lani, kada su upisana 2503 prvašića. "U ovom trenutku imamo podatak o 2549 mališana prijavljenih za upis u školu, a točan broj znat će se tek 31. kolovoza, nakon što stručne komisije obave provjeru djece", rekla je pročelnica za školstvo Edita Stilin. U prvim razredima srednjih škola očekuje se približno jednak broj upisanih učenika kao i prošle godine, a školski planovi bit će potvrđeni do kraja ožujka, rekla je Stilin. Poslušajte:

PGŽ: o virusu, učenicima, zdravstvu i lučicama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.