Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stambene zajednice umjesto stacionara: pozitivna iskustva iz Delnica

17.12.2015.

13:24

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset i četvero korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe "Turnić" iz Rijeke je od veljače ove godine domski smještaj zamijenilo životom u pet stambenih zajednica, koje se većinom nalaze na području Gorskoga kotara.

Za njih je, pod geslom "Naš prvi Božić u zajednici", u Delnicama održano zajedničko druženje na koje su pozvani i građani. Deset mjeseci nakon što je dio korisnika Doma "Turnić" stacionarni smještaj zamijenio stanovima, gdje im, po potrebi, pomaže domsko osoblje, ravnateljica ove ustanove Martina Kalčić vrlo je zadovoljna rezultatima: 

"Imate zajednica gdje korisnici kuhaju, peglaju i uopće obavljaju sve kućanske poslove, a imate i onih gdje im treba podrška i pomoć u kuhanju. Dakle, vrlo individualno, ali je važno reći da je njihov napredak kontinuiran te da se oni iz dana u dan sve više osamostaljuju", kaže ravnateljica.

Poticaj je to da se, uz pet postojećih, organiziraju i nove stambene zajednice. "Naša ustanova je već nekoliko godina u procesu transformacije i deinstitucionalizacije usluga. To znači da bismo do 2018. godine trebali smanjiti broj stacionarno smještenih korisnika na 50, a s druge strane, razvijati usluge u zajednici, od kojih je jedna i organizirano stanovanje", tumači Kalčić. 

Na predblagdanskom druženju posebnu pozornost građana privukla je prodajna izložba blagdanskih ukrasa. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.