Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stanovnici Ilovika ponovo reagirali priopćenjem

15.12.2021.

14:14

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nastavlja se priča oko luke Mrtvaška. Nakon što je jučer Mjesni odbor Silba podržao izgradnju luke, danas su ponovo reagirali stanovnici Ilovika priopćenjem u kojem između ostaloga kažu da im je žao što su stanovnici Silbe i Premude izmanipulirani. Tvrde da su njihovi jučerašnji istupi organizirani u uredu župana primorsko-goranskog. Također navode da buduća luka nije projektirana za međuotočnu liniju ili manja plovila otočana kako s Ilovika, tako i sa Silbe i Premude.

Otok Ilovik ima opskrbu preko Mrtvaške, preko nje stanovnici Ilovika idu liječniku, a djeca u školu. S druge strane administrativno sjedište Silbe i Premude je Zadar, pa stanovnici Silbe ili Premude ne mogu odlučivati kako će djeca s Ilovika ići u školu, a odrasli liječniku, stoji u priopćenju Mjesnog odbora Ilovika.


Reakcija:

Budući se u vijesti proziva Ured županije iz kojeg se, prema navodima Ilovčana, manipuliralo s mještanima Premude i Silbe kako bi oni javno izrekli svoj stav o spornom projektu luke Mrtvaška, takvu tezu odlučno odbacujemo. Nitko iz Ureda županije nije kontaktirao nikoga s tih otoka, niti poznajemo osobe koje su na našu adresu, ali i na adresu drugih institucija kao i nacionalnih medija uputili dopis u kojem iznose svoj stav o važnosti izgradnje luke Mrtvaška za stanovnike njihovih otoka. Iz Ureda županije samo smo zaprimljene dopise u izvornom obliku proslijedili i lokalnim medijima koji već duže vrijeme izvještavaju o događanjima na Mrtvaškoj, procjenjujući da bi ih moglo zanimati i mišljenje drugih otočana, a ne samo nekolicine pojedinaca s Ilovika koji su gotovo svakodnevno prisutni u tim istim medijima.

Primorsko goranska županija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.