Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stanovnici Unija aktivno zainteresirani za projekt samoodrživosti otoka

13.07.2015.

11:18

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mještani otoka Unije upoznali su se s projektom "Otok Unije–samoodrživi otok", a na njihovu inicijativu utemeljena je izravna internetska veza njih i projektnog tima radi aktivne komunikacije i bržeg praćenja aktivnosti.

Projekt "Otok Unije–samoodrživi otok" pokrenut je početkom ove godine potpisivanjem Sporazuma između Primorsko-goranske županije, Biskupije Krk i Grada Malog Lošinja, a cilj mu je revitalizacija otoka Unije i postizanje njegove dugoročne demografske, ekološke, energetske i ekonomske održivosti.

Uz članove projektnog tima prezentaciju su vodili predstavnici Primorsko-goranske županije. Dvadesetak Unijana, stanovnika stalno i povremeno naseljenih na otoku, iz prve ruke dobili su informacije o projektu te pitanjima i prijedlozima istaknuli svoje viđenje razvojnih potreba na otoku.

Stanovnicima otoka predstavljen je plan projektnih aktivnosti koji bi do kraja 2018. godine trebao stvoriti osnove za održivi razvoj, prije svega rješavanjem infrastrukturnih problema vodoopskrbe i odvodnje i bolje prometne povezanosti otoka s kopnom te stvaranjem uvjeta za učinkovitu i ekološki prihvatljivu proizvodnju i potrošnju energije.

Posebnost Unija u širem mediteranskom okruženju su velika obradiva zemljišta, a do sada nisu mogla biti bolje iskorištena za razvoj održive poljoprivrede zbog mnoštva usitnjenih parcela i nesređenog vlasništva. Projekt samoodrživosti otoka trebao dati rješenja i za to. Potencijal postojećih, ali zapostavljenih maslinika, kao i razvoj stočarstva i ovčarstva na otoku mogu osigurati povoljne uvjete za nove, mlade obitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.