Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stanovništvo PGŽ u prosjeku živi dvije godine duže od ostatka Hrvatske

23.02.2018.

12:28

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija izdvojit će iz ovogodišnjega proračuna više od 7 milijuna kuna za javnozdravstvene programe i tako nastaviti aktivnu ulogu u zaštiti i unaprjeđenju zdravlja stanovnika, podržavajući preventivni pristup kao dokazano najučinkovitiju strategiju.

Da smo na dobrom putu govore i službeni podaci prema kojima stanovništvo naše županije u prosjeku živi dvije godine duže od ostatka Hrvatske, rečeno je na konferenciji za novinare u sjedištu Županije.

"Živimo duže i to je odlično, naš prosjek je 80, a prosjek Hrvatske 78 godina, ali moramo raditi na tome da, uz to što živimo duže, živimo i kvalitetnije", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović.

"Programi koji su se počeli provoditi već 2004. godine postali su nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva kod oba spola, grlića maternice, a sad i oralno zdravlje. Dakle, četvrti program koji postaje nacionalni, a imamo i program prevencije ovisnosti kod mladih, trening životnih vještina koji je postao model -program koji se provodi u nizu naših županija i uveden je u registar javnozdravstvenih programa nastavnih zavoda kao učinkovita intervencija zasnovana na dokazima", kaže pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.